Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer med ”Bryggan”?

Landstinget har sagt upp avtalen med gästrikekommunerna gällande ”Bryggan” – en verksamhet för barn med ­neuropsykiatriska svårigheter.

Annons

– Vi säger inte nej till samverkan men vi måste se över formerna, säger Roger O Nilsson, chef för division medicin och psykiatri på landstinget.

Bryggan vänder sig till barn i åldern 4–6 år som lider av neuropsykiatriska svårigheter. Det kan handla om koncentrationssvårigheter, överaktivitet eller problem med det sociala samspelet. Framför allt är det behovet av en extra bedömning inför skolstarten som ska tillgodoses av verksamheten.

Till Bryggan finns ett team av sjuksköterskor, specialpedagoger, talpedagoger, barnläkare och psykologer knutna.

Men efter sju år har avtalet nu sagts upp av Landstinget Gävleborg. Enligt Roger O Nilsson ett besked som gått ut till samtliga gästrikekommuner.

Som huvudskäl för uppsägningen anför landstinget att avtalen med enskilda kommuner inte uppfyller kraven på likvärdighet i hela länet.

– Det har hänt en hel del på sju år. Nu får vi sätta oss ner tillsammans med berörda huvudmän för att ser hur vi kan lösa de här delarna och hitta en likvärdighet, säger Roger O Nilsson.

Några garantier för att Bryggan kommer att finnas kvar kan han inte ge. Hur de berörda barnens behov av stöd ska tillgodoses vid en eventuell avveckling är också oklart.

I Gävle meddelar chefen för grundskolornas sjuksköterskor, Irene Delbom Elfving, att förhandlingar med landstinget pågår om ett nytt avtal. Hon uppfattar det inte som att ett nedläggningshot vilar över verksamheten.

– Vi håller på de här diskussionerna, mer kan jag inte säga.

Monica Blomberg, samordnare för Bryggan i västra Gästrikland, vill inte kommentera saken innan hon pratat med ledning och personal.

Mer läsning

Annons