Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer när tulpanerna har vissnat?

/
  • De sista av de djupröda pelargonerna Calliope Dark Red är redo för transport ut till butikerna.
  • Till skillnad från Sörby Handelsträdgård har Nordplant högsäsong nu under sommaren. Kommuner och kyrkogårdsförvaltningar vill ha både träd och buskar.
  • Växthusen gapar nästan  tomma. David Thorbergs personal har fått ledigt. Det är bara några få kvar som reparerar, städar och sätter pluggplantor.
  • Krukorna som pluggplantor av cyklamen ska planteras i vattnas.
  • Cyklamen på tillväxt. Till hösten ska de vara stora nog för att kunna skickas ut till butikerna i Mälardalen och Norrland.

Sakta men säkert börjar planteringsborden fyllas med höstens och vinterns blommor. Tiden är onekligen lite ur led hos Sörby Handelsträdgård.

Annons

När trädgårdsentusiasterna har högsäsong är det lågsäsong hos Sörby Handelsträdgård. Men för att vi andra ska ha något att plantera i våra krukor och rabatter måste odlarna ligga några steg före.

David Thorberg är VD för Sörby Handelsträdgård och systerföretaget Nordplant.

– I augusti planterar vi tulpanlökar, krukpåskliljor och hyacinter. Det håller vi på med hela hösten. Sen ska lökarna ner i källaren i tre månader. Där är det fuktigt och kallt för att lura tulpanerna att det är vinter. I november får de komma in i växthusen där de tror att det är vår.

Så där håller de på i handelsträdgården och luras.

När tulpanerna lämnat växthusen är det dags att manipulera pelargoner, dahlior, petunior och lobelia så de vuxit sig stora och starka tills det är dags att leverera till butikerna när vi vill sätta dem i krukor och rabatter i början av sommaren.

– Det är cykliskt och varierat, säger David nöjt.

Många har jobbat hårt under vintern och nu, när det är lågsäsong i växthuset, är det inte bara nästan tomt på blommor utan även på personal.

De flesta tar en lång, skön semester.

– Men inte vi som är dumma nog att skaffa en plantskola där det är högsäsong på sommaren, skrattar David.

Han syftar på Nordplant som ligger tvärs över vägen. Där odlas buskar och träd till kommuner, kyrkogårdar och trafikmiljöer. Till skillnad mot handelsträdgården är det högsäsong under sommaren på Nordplant.

Sörby Handelsträdgård har egentligen helt fel namn. Den ligger inte i Sörby utan i Hagaström och ordet handel kan locka folk till att tro att de som privatpersoner kan handla där. Så är det inte. Handelsträdgården levererar bara till butiker.

– Handelsträdgården låg i Sörby sedan slutet av 1800-talet. Den drivs av familjen Olsson i tredje generationen, berättar David som alltså inte är någon Olsson utan anställd chef.

– Farfadern köpte den på 20-talet men det blev till slut för trångt så 1964 köpte de mark i Hagaström och flyttade hit.

I snitt har handelsträdgården 35 anställda, varav en är hortonom, tre är trädgårdsmästare och flera har lång erfarenhet av odling. Men personalstyrkan pendlar mellan 15 och 70 personer, beroende på säsong. Flest är de förstås när alla de 15 miljoner tulpanlökarna ska pysslas om.

De 60 000 pluggplantorna med cyklamen som nu börjar fylla delar av växthusen ska visserligen planteras för hand men är inte på långa vägar så personalkrävande.

– Vi vill växa. Det är en utmaning att använda växthusen så mycket som möjligt. Nu är det smärtsamt tomt men vi behöver tid också för återhämtning och för att städa upp.

I växthusen är de flesta blomblad bortsopade men en del reparationer är på gång i de 16 växthusen. Snart nog ska två av de gamla och mest energikrävande växthusen rivas.

De övriga växthusen utgör Sveriges mest energieffektiva anläggningar. Vad de ska fyllas med under lågsäsongen återstår att se.

– Hösten är en utmaning. Det gäller att hitta något, säger David Thorberg som älskar att bli uppiggad av färgsprakande tulpaner men inte har så fint i sin egen trädgård, enligt egen utsago.

Mer läsning

Annons