Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valets okända partier...

/
  • Foto: NICK BLACKMON Idésprutor och åsiktsmaskiner. Det saknas varken åsikter eller idéer bland barnen i Regnbågens klass 4-5-6 på Nynässkolan i Gävle. Förra veckan fick de bilda egna partier och göra egna valaffischer i skolan. Stoppa djurplågeriet tycker nallepartiet, inför elektriska fordon säger miljöförvaltningen, begränsa vapentillverkningen föreslår fredspartiet och tryggare att vara ute vill bildens rosa fredspartiet att det ska bli.

Om det gick att rösta på nallepartiet i dag, skulle Göran Persson vara ännu mera hotad. För vem längtar inte efter ett parti som löser alla problem.Vi vill att allt som är fel ska bli rätt, deklarerar Emma, Annie och Camilla, grundarna till nallepartiet.

Annons
Alla tycker samma sak. Att det är självklart att barn borde få rösta. Eleverna i Regnbågens klass 4-5-6 på Nynässkolan i Gävle har många bra argument.
- Barn har bättre drömmar än vuxna.
- Vi vill ha en värld som vi kan leva i också.
- Om vi fick rösta skulle det bli roligare med politik.
På Regnbågen har det varit en arbetsam vecka. Eleverna har bildat egna partier, skrivit partiprogam och gjort valaffischer.
Ett av partierna har fått namnet nallepartiet. Det är Emma Andersson 11, Annie Jakobsson 10 och Camilla Edman 11 som ingår i partiledningan.
- Nallepartiet vill att allt som är fel ska bli rätt, förklarar Emma och partikamraterna nickar.
Om Emma fick bestämma på riktigt skulle hon ta bort alla vapen och kämpa för fred i världen. Det skulle Camilla också.
- Men jag skulle också bestämma att man inte fick slänga skräp på marken, för det blir så smutsigt då, tycker Camilla.
Annie vill både stoppa nedskräpningen och djurplågeri.
- Men jag vill också att alla ska få lika mycket pengar, säger Annie.
- Det märks på teve att det är val i Sverige nu, förklarar Emma. De pratar jättemycket om politik i programmen. Det låter ganska tråkigt för mig, men det är bra för de vuxna som får rösta. Jag tycker nog att barn borde få rösta också för då skulle politik bli roligare.

Elias Naman och Alaa Imad, båda 11 år, har bildat ett eget miljöparti som de kallar "miljöförvaltningen". På deras affisch står det att alla borde använda elektriska fordon, som inte förstör luften med avgaser. "Varför skitar ni ner? Det leder till översvämningar och förstörd natur" fortsätter uppmaningarna.
- Vi vill inte att nedsmutsningen av Sverige ska få fortsätta, säger Elias. Då kommer alla träd, växter och buskar att förstöras och vi kan ju inte leva utan naturen! Vårt parti vill att miljöbrottslingar ska få hårdare straff.
- Jag har sett att många slänger skräp längs Gavleån, berättar Alaa. Och det är inte bra, det passar inte.
- Skräpet skrämmer fiskarna, för jag brukar fiska där, fortsätter Elias. Vi vill att Gävle ska vara en fin stad.
Om killarna vore statsministrar skulle de stoppa all miljöförstörelse direkt.
- Vi skulle också ringa upp, vad heter han nu, kungen i USA? Jo, Bush och prata med honom och säga att han måste stoppa alla krig.
Både Alaa och Elias gissar att det blir Göran Persson som vinner valet.
- Göran är duktig och han har erfarenhet för han har jobbat hårt i fyra år nu, säger Alaa.
Anton Bjuhr och Atwan Shaaban, båda 9 år, har bestämt sig för att bilda ett fredsparti. De vill stoppa dödsstraff och de vill både ha fred för människor och fred för djuren.
- Vi bara kom på det, och tyckte att det skulle bli ett bra parti.
- Man skulle bara få tillverka vapen till prickskytte och andra sporter, säger Atwan. Inga vapen att döda med. Och så skulle man uppfinna starkare fordon till vägbyggen så att man aldrig behövde använda dynamit.
- Vi vill få alla som krigar att skämmas för vad de gör, så att de känner sig dumma och slutar kriga, säger Anton.
Han har också en idé att om man matade alla djur så skulle de inte behöva äta upp varandra.
Om Atwan var statsminister skulle han även bygga billigare bostäder som alla har råd att bo i. Anton håller med och tycker att det är jätteviktigt att hjälpa de som är fattiga.
- Man borde bygga starkare dörrar också, så att inte tjuvar kan ta sig in och ta pengar av folk så att de blir fattiga.
Båda två tycker absolut att barn borde få rösta.
- Vi vill ha en värld som vi kan leva i, säger Anton. Och barn har bättre drömmar än vuxna.

Det rosa fredspartiet med en fri duva som symbol, består av Jessica Björklund, Rebecka Wiklander, Michelle Dahlström och Alice Ho, alla 10 år. De har skrivit ett tydligt partiprogram till sitt parti. I programmet kan man läsa att de vill ha slut på alla krig. De vill stoppa mobbning. De vill ha längre fängelsestraff för mördare, så att det blir tryggare att vara ute. De vill också införa hårdare kontroller mot knarksmuggling.
- Det är jättefarligt om till exempel ett barn skulle råka hitta knark och få i sig det, berättar Alice.
Det rosa fredspartiet är också aktiva för att få bort allt klotter.
- Vi vill införa åldersgräns för att få köpa sprejfärg, säger Jessica. Om man måste vara 30 år för att få köpa färg skulle det bli mycket svårare för de som klottrar att få tag i den.
- Men om man har en bil som man behöver måla på och är under 30 år borde man få köpa till den, funderar Rebecka och Michelle.
- Då kunde man få visa körkortet!

HELEN GRANDITSKY

Mer läsning

Annons