Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns värsta snusket?

Här är ytorna du tar i varje dag. Hur snuskiga är de? Och hur snuskig är du? GD gick ut på stan och testade.

Annons

Inne i Vasaskolans kemisal på tredje våningen är Nils-Gunnar Kempe i färd med att instruera sina fyra adepter inför denna stadsexkursion i jakt på bakteriehärdar.

– Den vita sidan är ett odlingsmedium för alla bakterier, den mörka är en odlingsplatta för tarmbakterier, säger kemiläraren samtidigt som han öppnar ett provrör.

Det gäller att trycka rejält och hålla i ett slag för att bakterierna ska fastna, enligt Nils-Gunnar Kempe som demonstrerar hur det går till på ett dörrhandtag till kemisalen.

Själv tror han inte att vi kommer att hitta särskilt mycket bakterier. Men när det står klart att mitt tangentbord är ett av områdena för denna vetenskapliga safari lyser han upp.

– Tangentbord är mumma. Där kan bakteriesporerna sparas under lång tid, säger Nils-Gunnar Kempe.

De fyra eleverna, David Svedinger, Erik Björnwall, Maria Kostrzewska och Emil Edlund går alla tredje året på Vasaskolans naturvetenskapliga linje och är därtill medlemmar av Naturvetenskapliga föreningen. Det är med andra ord inga amatörer som efter en snabb utflykt till ett närliggande rum kommer tillbaka med ett 20-tal provrör.

– Vi tar två för varje, för att eliminera eventuella felkällor, säger Emil Edlund.

Tillsammans gör vi upp om en rad ytor som ska undersökas. Förutom mitt eget kontor söker vi särskilt utsatta platser som om de bär på mycket bakterier, berör många människor. Vi testar bland annat bankomater och kortläsare till butiker.

– Rullbandshandtag är bra äckliga alltså, säger David Svedinger.

– Tangentbordet tror jag är värst, säger Maria Kostrzewska innan hon ändrar sig.

– Eller nej, kortläsaren tror jag.

Efter visst dividerande verkar de fyra gymnasisterna ändå komma fram till att mitt tangentbord alternativt min datamus är platsen där bakterier trivs som allra bäst. Med tanke på att jag vet hur mitt tangentbord ser ut kan jag inte heller ta det hela som en förolämpning.

Efter att alla prover samlats in tas de tillbaka till Vasaskolan där de förvaras i ett värmeskåp.

– Värmeskåpet är 37 grader, samma som kroppstemperaturen. Det är extra gynnsamt för bakterier. Nu ska det stå här i 24 till 48 timmar tills vi får resultatet, säger Erik Björnvall.

Bankomaten eller tangentbordet, kortläsaren eller rullbandet?

I nästa avsnitt får du vet vilken som är snuskigast.

Mer läsning

Annons