Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var ska ängarna blomma om inte på Ängsö?

Annons
Tänk er svensk sommar när den ärsom vackrast.

Blommande ängar, ett mjukt öppet landskap, glittrandevatten, fågelsång och betande får. Ja en riktigtpastoral sommarbild. Ängsö är själva sinnebildenför allt detta.

En blommande ö mitt i Roslagen, därtill en av landetsäldsta nationalparker där syftet är att bevaradet gamla odlingslandskapet.

I slutet av juni när sommaren är som vackrast ärredan slåttern avklarad på flera av ängarna.På de andra blommar prästkragar, smörblommor,klöver, brudbröd, natt och dag, skogsvicker, humleblomsteroch många andra sorter. Där ängen är litesankare breder stora vitglänsande områden av ängsullut sig. Jag kan inte låta bli att fundera över ängsullen;går den att spinna? Minns Tomtebobarnen, Elsa Beskovs älskadesagobok, där hela familjen samlar ängsull att användatill vinterns varma kläder. Jag provar att tvinna en trådmen den vill inte riktigt hålla ihop.

Nattviolen doftar

I skogskanten växer nattviolen i mångastolta led. Den avslöjar sig på långt hållmed sin bedövande doft. Men bara när det skymmer.

Här finns många andra orkidéer, Adam ochEva blommar på försommaren och syns nu bara som brunaoch överblommade.

Alla blommande ängar och de hamlade lövträdenär resultatet av att man verkligen brukat ängarna. Alltsom slogs blev foder till djuren och det skulle räcka helavintern. Det var därför man kapade, hamlade, lövverketpå framför allt lind. De torkade löven blev ocksåtill foder. När slåttern var över fick boskapenbeta fritt över ön.

Rikt fågelliv

På Ängsö finns ett rikt fågelliv.Eftersom skogen fått växa fritt finns många gamlahålträd för hackspett, nötväcka ochsvartvit flugsnappare, bland annat. Bofinken är önsvanligaste fågel och i fågelskyddsområdet iöster häckar fiskgjuse och ormvråk. Sjöfågelav alla de slag för också ett riktigt fågellivi Hemviken just den här kvällen.

Ängsö blev nationalpark 1909 just för sin blommandeskönhet. I bästa välmening lämnades öni fred. Torparen övertalades att inte bruka ängarna.Blommorna skulle få växa fritt. Men efter 30 årvar ängarna igenväxta med sly och blommorna till storadelar borta. Granarna växte sig höga och stängdeute solen.

Återskapade landskapet

Det tog tid innan botanister och andra experter varense om orsaken. Inte förrän 1943 började man röjaför att försöka återskapa odlingslandskapet,och långsamt har man återerövrat de blommandeängarna.

Till Ängsö kommer man bara med båt. Påegen köl ligger man bekvämt vid gästbryggan tättintill informationsbod, telefon och toaletter och bara ett stenkastfrån den enda, men mycket levande gården påön. Där bor förvaltaren som sköter bådedjuren, marken och besökarna.

Båttaxi

Den som inte har egen båt kan åka båttaxifrån Furusund eller Vettershaga. Båttaxi frånFurusund kostar minimum 500 kronor och då ingår fempersoner. Därefter kostar det 100 kronor per person, hälftenför barn. Båten tar upp till tolv personer. I prisetingår tur och returresa. Resenärerna bestämmersjälva när båten ska hämta för återfärd.Taxin måste bokas några dagar i förväg.

Det är inte bara landskapet på Ängsösom är njutningsfyllt. För dagens betongbarn, bådesmå och stora, är det en fröjd att gå mittbland nyfikna hönor som pickar på tårna ellertar ett sandbad vid närmsta gångstig. Tuppen ärbrun, röd och guldglänsande där han stolt spatserarmitt bland sina hönor. Fåren i hagen intill bräkeruppfordrande när man går förbi. De har koll påläget.

LOTTA HILDINGSON

Mer läsning

Annons