Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värd sin vikt i guld

Annons
I snart ett år har vi följt MadeleneHanssons kamp mot sin övervikt.

Hon har tappat över tjugo kilo och nu ser hon fram emotsommarens bad och en ny bikini.

Hon ser ut som en ny kvinna när hon kliver in genom dörren.Hon skakar snön ur det långa ljusa håret, hennesmörka ögon ler och de svarta kläderna ser nya ochfina ut.

- Men det känns inte som det är så stor skillnad,säger Madelene Hansson blygsamt.

För hon är inte den som köper särskiltmycket kläder och hemma går hon mest i joggingbyxor.Ganska bra kondis har hon alltid haft och sjuk var hon sällanförut heller.

- Men det är klart, det ska bli roligt att köpaen ny bikini lite längre fram i vår, erkännerhon sedan. Nu har jag sytt in min gamla, för att kunna badai badhus med min son på vintern. Det var en sådandär med märket "big is beautiful", en rejäl sakkan man säga.

Nu skrattar Madde och man kan ana en gnutta stolthet i allafall.

Och stolt, det borde hon vara. På mindre än ettår har hon gått ner mer än 20 kilo i vikt. 21,8 för att vara exakt. Hon har tio mjölpaket mindre attbära omkring på!

- Men jag är inte nöjd än. Det skulle varaskönt att kunna säga att man väger under sjuttio.Men jag har inte ett dugg bråttom, så vi fårse när det blir.

Hemligheten bakom Maddes framgång heter kunskap. Delshar hon fått in motionen som en naturlig del i sin vardaggenom att cykla från Valbo till jobbet i Gävle varjedag. Snö eller regn spelar ingen roll, Madde cyklar ändå.

- De brukar kalla mig för Calimero, säger Maddeglatt och viftar med cykelhjälmen.

Dels är det två små böcker som varitavgörande. Hon plockar fram dem ur väskan och bläddrarlite. De är väl använda, omslagen är fläckigaoch nötta, bladen är knöliga, det syns att de ärlästa om och om igen.

- Utan Restaurangguiden och Butiksguiden skulle jag inte haklarat det, säger hon bestämt. Men jag ska köpanya, fräscha hos Viktväktarna i dag hade jag tänkt.För böckerna uppdateras med jämna mellanrum ochmina är ju ett år gamla.

I matguiderna är det lätt att jämföraolika maträtter och ingredienser med varandra. Varje produkthar sin egen poäng. Fast det heter points hos Viktväktarna.Frukt och grönsaker har till exempel 0 points och fårätas hur många man vill. Blir man sugen på enmazarin motsvara den sex points och det går ocksåbra att äta, om man bara anpassar resten av dagen till den.

För Madde är det viktigt att unna sig att ätaonyttiga godsaker någon gång ibland, annars skullelivet bli alldeles för tråkigt och hon skulle tröttnapå att banta. Och det är helheten som är viktig.I julas till exempel, då åt hon av det mesta, bådejulgodis och julmat. Hon gick väl inte precis ner i viktjust då, men hon ökade inte heller utan höll sigpå samma nivå.

En kvinna i Maddes storlek ska äta 20 points om dagenför att sakta gå ner i vikt. I början slog Maddei böckerna hela tiden. Nu har hon lärt sig det vanligasteutantill och det går fort och lätt att avgöravad hon kan äta. Vissa saker är mycket farligare änandra att stoppa i sig.

- En vanlig pizza ger 35 points och jag får äta20 points på en hel dag, berättar Madde. Så närjag känner för snabbskräpmat brukar jag ta en kebabmed bröd i stället. Den ger som jämförelsebara 12 points. Hamburgare ger också mindre points änpizza. En McFeast till exempel, 12,5, men då tillkommerju stripsen också. Och hur länge är man mättefter en hamburgare?

Kunskap är alltså det största vapnet mot övervikt.Kanske spelar det också in hur man för tillfälletmår som människa. Madde stormtrivs med sitt jobb somgodsadministratör på Ericsson. Både med arbetsuppgifternaoch sina arbetskamrater. Även om det var jättejobbigtnär många blev uppsagda nu i höstas. I Valbo borhon med sin sambo i eget hus, som hon älskar att hållapå och "dona" med. På fritiden går hon långpromenadermed lille Alex i vagnen. Hon gillar att fiska och ibland åkerhon och pimplar, hon älskar att sitta länge påsjön och bara mysa...

Och ungefär varannan tisdag cyklar Madde förbi Viktväktarnai Gävle, för vägning och nya matlistor att fyllai. Ibland köper hon lite viktväktarchoklad och iblandstannar hon för att lyssna på föreläsningen.Den här veckan frågar Marie, som leder lektionen, hurmånga stjärnor deltagarna har fått hittills.För varje tre kilo man går ner, får man nämligenen guldstjärna som bevis för sig själv. Ingen somär där den här dagen har fått lika mångastjärnor som Madde. Hon räcker raskt upp handen påsex stjärnor, men kommer på strax efteråt atthon har ju sju.

- Tänk att jag inte sade att jag har fått sju,beklagar hon sig tyst efteråt. Att jag kunde glömmadet!

Efter lektionen drar hon på sig sina överdragsbyxor,en mössa under "Calimero-hjälmen" och låser uppcykeln. Kvällsmaten har hon inte bestämt än, detfinns så mycket att välja på.

- Men till helgen kan det bli bakad potatis med en röraav keso, skinka och purjo, som jag kör ihop i mixern. Detär jättelätt och skitgott, säger Madde, innanhon drar i väg genom snömodden på sin cykel.

Mer läsning

Annons