Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våren är här - för tidigt

/
  • Foto: Karolina Kristensson Påverkas av värmen. Talgoxen är en fågel som påverkas av varmare väder. I Nederländerna har man funnit att frostfjärilens larver kläcks tidigare numera jämfört med för trettio år sedan. Och frostfjärilens larver är mat för talgoxarnas ungar.

Ända sedan den 22 december har dagarna blivit längre och solen har klättrat högre och högre upp på himlen. Det återvändande ljuset är främsta signalen till naturen att våren är på väg. Värmen är faktiskt av mindre vikt, men den saknar inte betydelse.

Annons
Forskare oroas nu över att ökningen av den globala temperaturen kan komma att kullkasta vissa ekologiska system, till förfång för bland annat många fågelarter.

Fåglar är beroende av insekter att mumsa i sig. Om det ekologiska systemet rubbas så att matvaran inte finns tillgänglig där den brukar kan det ge katastrofala verkningar för vissa arter. Samma problem uppstår för djur som livnär sig på småkryp som plankton.
Varje vår betyder en ny start för många djurarter. Om startskottet flyttas för vissa arter drabbas andra och det är, enligt forskare, vad som håller på att hända.
Under det gångna seklet har jordens medeltemperatur höjts med 0,6 grader. Det kan ses som en försumbar förändring, men för en del organismer tycks det vara tillräckligt för att det ska ge biologiska förvecklingar.
Hur olika arter reagerar på klimatförändringar skiljer sig mycket. Ekologisten Terry L Root vid Stanforduniversitetet i USA har studerat hur en varmare värld skulle kunna påverka djurlivet. Hennes rapport publicerades nyligen i nättidningen Science News.
Om samspelet mellan exempelvis fåglar och insekter förändras kan det innebära att visa fågelarter försvinner från platser där vi vant oss att finna dem. Fåglarna tvingas söka sig till andra jaktmarker eller hotas i värsta fall av att dö ut.

Det finns redan tecken på vad som är på väg, enligt en annan vetenskapsman: biologen Marcel Visser vid Nederländska ekologiska institutet i Heteren. Allmän frostfjäril, operophtera brumata, som lever på ekträd, har ekens blad som sin främsta kost.
För trettio år sedan knoppade eken samtidigt som frostfjärilens larver kläcktes. Men efter hand som våren i Europa har blivit allt varmare har denna synkronisering rubbats.
Medan ekens knoppning helt styrs av ljuset är det värmen som ger signaler för larvernas kläckning. Det har på vissa platser i Europa inneburit att larverna kläcks två-tre veckor innan knoppningen har skett. Det innebär att larverna saknar mat. En frostfjärils larver kan överleva högst två-tre dagar utan mat.
Nu kanske inte frostfjärilens öde berör så många människor. Men utan frostfjärilens larver hotas också beståndet av talgoxar och en del andra småfåglar som har larverna som basföda till sina ungar.

I Nederländerna har man funnit att larverna numera kläcks i genomsnitt nio dagar tidigare jämfört med för trettio år sedan. Men talgoxens beteenden hade inte förändrats. När föräldrarna sökte mat till ungarna hade larverna försvunnit just när de behövdes som bäst.
Visser och hans kolleger undersökte även andra platser i Europa och upptäckte att det fanns fågelarter som förändrat sina vanor i takt med att klimatet ändrats. Så var fallet i England där vissa småfågelarter numera lägger sina ägg tidigare än förut.

Även i havet påverkas livet av det varmare klimatet.
Utanför Kanadas kust upptäckte biologerna att en särskilt planktonart som brukade anlända på våren hade börjat komma betydligt tidigare. Arten, neocalanus cristatus, är sex millimeter lång och tillbringar normalt två månader av sitt liv nära oceanytan. I takt med att havsvattnet har blivit varmare har planktonens vistelse vid ytan minskat.
Detta har i sin tur påverkat livet för alkekung, den minsta arten av alkor. Fågeln lever på plankton och när sådana inte finns där de förväntas vara måste alkekungen söka sig till andra områden för att inte svälta ihjäl.
Ekologer och biologer världen över är också engagerade i andra studier över hur klimatförändringar påverkar växt- och djurlivet, enligt Science News. Vi lär höra mer om ämnet i framtiden. (PM)
Stigbjörn Bergensten

Mer läsning

Annons