Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våren mår bra av en rejäl vinter

/

Annons

Snön försvann snabbt och våren kom också med rekordfart och med den grönskan. Hann ni med? Det finns en förklaring till varför det gick så fort: När Östersjön fryser till som den gjorde i år så får vi en riktig vinter med många högtryck. Det blir klart och kallt.

När isen ligger kvar framåt mars så stannar också högtrycken. Solen kan lysa från en klarblå himmel med full kraft och värma upp och smälta is och snö snabbt. Har vi en ”gråvinter” med ett öppet Östersjöhav så kan lågtrycken över Atlanten ta sig in över Skandinavien. Vi får regn och moln och vi får en vår som segar sig fram.

Ett vinterhögtryck har ett högre tryck än ett sommarhögtryck, så lågtrycken ute på Atlanten rår inte på högtrycken under vintern. Så tänk på det här när det är kallt dag efter dag och isarna lägger sig.

Palawan från Gävle är snart på väg hem från Karibien. Tre gastar kommer till ner till Jussi, Rolf och Erik Eriksson samt Lennart Rönnkvist som seglar de 5 000 sjömilen till Sverige. Lycka till.

Den första maj har vi prylbytardag på Fliskärsvarvet. Jag sålde lite rökskadade grejer efter 60-årsfirandet. Tor hade bett mig sälja några muggar i rostfritt åt honom. Han kom förbi ståndet, lite seg efter sista april var han. Snygga muggar, sådana där kunde man köpa.

Då kom jag att tänka på min gamla nyhetschef Kurre Wejbro som var med fru Ulla på auktion. Dom hade tittat ut några fina snapsglas på förhandsvisningen som de bestämde sig för att bjuda på. När auktionen startade så startade regnet. Man flyttade snabbt inomhus. Kurt och Ulla hamnade i olika rum. Kurt ropade in glasen. Dyrt blev det.

När de träffades efter utanför huset sa Ulla: Köpte du glasen?

– Ja, men det blev dyrt, för det var nån kärring som bjöd över hela tiden. – Men, det var ju jag, sa Ulla.

Hårt liv sjömanslivet.

Jag plåtade GIF matchen mot Halmstad. Super-Dragan Kapcevic är en hårding. Han hamnade under en bil som han voltat med en gång. Nu sprang han ner en tung reklamskylt som jag hamnade under. Men det viktiga var att Halmstad låg under med 1-0. Jakob Orlov gjorde ett mål till och så att Halmstad låg under med 2-1 till slut, tack Orlov för det.

Snickar-Leffe har lackat om sin båt. Bil-Olle har lackat om sin, Rostfria Ove med rostfria Vanja har skaffat ny spis med ugn till båten Andelina. Naturligtvis rostfri. Jaugar-Göran har byggt in ett elektriskt ankarspel. Jabowoky har fått rullsegel, nya dynor nere i båten, nya vantskruvar och ett hål för att suga ur toatanken.

Apropå toatömmning: Man väntar i år 280 kryssningsfartyg till Östersjön i år. båtarna har 3 000-4 000 personer ombord. Var tror ni avfallet från disk, tvättmaskiner, duschar och toaletter tar vägen från dessa monsterbåtar?

Björn Widegren skrev i en fredagskrönika om hur dåligt vi tar hand om vårt kulturarv som Briggen Gerda, Flottningsmuseet, Skaparbyn och så vidare i vårt landskap.

SweBoat, Båtbraschens Riksförbund har tagit fram Årets Båtkommun. På första plats Mariestad, grattis. Hittar inte Gävle bland de 50 första. Välkommen ombord!

Jag har svaret Björn: Det är cementbladarnas fel. Vi har för många cementblandare i Gästrikland, som ser till att betonghäckarna sitter säkert och nya betonghäckar gjuts i samma form. Så är det Björn, ut med alla cementblandare och fram med dynamitgubbarna eller gubbar som du med kort stubin. Hoppas din aktersnurra smäller igång.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons