Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför söker fler och fler akuten?

/
  • Det så kallade triageteamet har fullt upp med att undersöka nyinkomna patienter på akuten i Gävle.  Här är det sjuksköterskan Linda Rönn och undersköterskan Siv Olsson som ska titta närmare på Ronny Hedbergs skadade tå.

Allt fler söker vård på akuten. Många har egentligen hamnat ”fel”, de skulle kunna få minst lika bra vård och slippa väntetider om de vände sig till en hälsocentral istället.

Annons

Antalet patienter som söker sig till akutmottagningar och läkarjourer ökar konstant i landet. I Gävle handlar ökningen om cirka fem procent per år. Ju fler patienter som kommer desto tuffare blir det att undvika köbildning och göra rätta medicinska prioriteringar. Särskilt besvärligt blir det när många patienter kommer på en gång.

På akutmottagningen i Gävle har man försökt rusta sig för detta. Bemanningen är numera anpassad efter förväntade toppar och dalar i patienttillströmningen under dygnet. Blir det en extremt hög anstormning, som till exempel vid vinterns första halka, kan extrapersonal ringas in.

I dag finns inga planer på att utöka personalresurserna.

– Men om antalet patienter fortsätter att öka i samma takt som hittills kommer vi till en gräns där vi inte klarar av det utan måste förstärka, säger Hanna Höghielm, verksamhetschef vid akutsjukvården i Gävleborg.

Vad beror det då på att fler och fler vänder sig till akuten när de blir sjuka? Några säkra svar finns inte. I storstäderna tycker man sig ha märkt en tendens att unga människor helst väljer akutmottagningen. Det spekuleras i att 80-talisterna inte vill komma på bokade tider utan ser dygnetrunt-service som en självklarhet i samhället. De vill inte ta ledigt från jobbet för ett vårdbesök utan väntar till arbetsdagen är slut och åker då till akuten.

Kulturell bakgrund har också betydelse för hur människor söker vård. Hos vissa invandrargrupper är det vanligt att man vänder sig till akuten med lättare besvär. Även studenter och andra som tillfälligt vistas på en ort kan vara osäkra på hur vården lokalt är organiserad och därför söker sig till sjukhusakuten.

Ökningen består av människor som kommer för egen maskin till akuten. Många av dem är lindrigt sjuka och skulle med fördel kunna få sin vård på en hälsocentral. Där kan de få en bokad tid hos en familjeläkare och slippa sitta kanske timtals i ett väntrum på sjukhusakuten. Vissa tror att de per automatik får en bättre vård om de åker till sjukhuset. Men i själva verket är den läkare de träffar på akuten inte sällan lägre utbildad och mindre erfaren än hälsocentralens läkare som oftast är specialist i allmänmedicin.

Att människor vänder sig till akuten i ”onödan” är inget nytt fenomen. Det är ett problem både för den enskilde, som riskerar lång kötid, och för akuten som måste avsätta resurser till patienter som egentligen är hälsocentralernas ansvar,

Är det bristande tillgänglighet vid hälsocentralerna som är felet?

– Nej, generellt tycker jag att vi har en bra tillgänglighet på våra hälsocentraler. Det här är mer ett informationsproblem, säger Ulla Waxin, chef för Division primärvård i landstinget.

Hon menar att det till stor del är okunskap som gör att människor söker akuten istället för hälsocentralen. Ett arbete pågår just nu inom landstinget för att ta hitta sätt att få fler patienter att hamna på rätt plats i vården men det har ännu inte mynnat ut i något konkret.

Mer läsning

Annons