Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårt svampställe skonades den här gången

/

Det var med en viss lättnad som vi såg den stora transportbilen köra iväg med skördaren tryggt lastad i måndags morse.

Annons

Ja, vi har haft skogsavverkning i närheten och det är en verksamhet som går undan. På bara ett par dagar är miljön runt ”vår” lilla skogsväg totalt förändrad. Vi var väldigt oroliga för svampskogen där vi år efter år plockar mängder av trattkantareller.

Och nog kom maskinen hotfullt nära, men än så länge är ”vår” svampskog intakt.

Och när nu maskinen har fraktats vidare så kan vi andas ut för den här gången.

Kantarellerna frodas fortfarande, bland annat alldeles vid vår infart. Det är helt gult där just nu och visst skulle vi plocka – om det inte vore för att bara ett par meter från kantarellerna går trafiken på riksvägen. De svamparna är nog inte alldeles nyttiga...

Vi var till svågerns sommarställe utanför Östhammar i förra veckan. Effektiva var vi som vanligt och fick tak på vedförrådet precis innan ösregnet kom.

Vi fick en god stund mitt i naturen också. Plötsligt dök två älgkalvar upp på tomten och betade av både det ena och det andra. På andra sidan stugan såg vi älgkon komma spatserande. Nog hade hon koll på oss i stugan, det syntes tydligt på den skarpa blick hon gav oss innan hon avmätt gick vidare.

Hoppsan, vad var det? tänkte jag i tisdags när jag körde norrut på E 4. Strax söder om Skarvberget gick det vita fjällkor (de såg ut som fjällkor i alla fall) och betade, givetvis på rätt sida av viltstängslet. Rätt kul att få se.

Bra läsning just nu: Mattias Ronges ”Den girige”. Alltid roligt med en ny bekantskap som söker och hittar en egen stil.

Anders Wennberg

Mer läsning

Annons