Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tog Groggen I vägen?

Dopparedagen närmar sig, men det dröjer så där en 150 dagar ­innan jag doppar i båten igen. Då är det den riktiga dopparedagen. Det är då man är i

Annons

Men det kan bli tidigare, beroende på om man har jobbet kvar på bladet eller inte. Det går tungt för tidningarna som ni vet. Allt ska ut på nätet numera.

– Nätet är toppen, säger Spindeln.

– Äh, ta en tråd och gå och häng dig.

Cheferna klurar på den ena sparplanen efter den andra. Så det blev som jag trodde, årets julklapp blev ett sparpaket.

Jag fick låna några gamla program från Gefle Segelsällskap av en Utvalnäsbo. När jag bläddrar och kollade in sällskapets sponsorer blir man imponerad. Bladen är från 1939 och 1949. Gevalia har en färgannons 1939! Läkerol. Välsmakande, välgörande, världsberömd.

Björnkläder har en liten annons på varannan sida. Menthol-Eucalyptuspastiller från Bröderna Westin AB Gefle. Emboka, Bohlins kaffe.

I programbladet från 1949 läser jag, alla seglare gillar Läkerol, Gevalia är med, Gefle Vapen kaffe från Ludvig Ericsson & co AB Gefle, Elhå fixar seglarmössan. Elfströms Reporia svaveltvål. Pix är naturligtvis med. Svanen gör klänningstyger. Diné och supé på Skeppet. Zimmermans har seglarskorna. Björnkläder och Elkompaniet med på nästan varje sida. Druvans saftfabrik är med och många flera.

Matrikeln berättar om vilka som var vad på den tiden. Titlarna berättar. Disponent Ruben Mattsson med båten Groggen II som gör sju knop. Undrar var Groggen I blev av...

Det vimlar av disponenter, direktörer, grosshandlare, fabrikörer, stadsfiskaler, doktorer, majorer, kaptener och patroner. Skorstensfejarmätare, skräddarmästare, några är herr, och alla damer är fru eller fröken.

Apropå titlar. Mina båtkompisar har ju också fina titlar: Rostfria Ove, Elektriska Roffe, Jaguar-Göran, Snickar-Leffe, Målar-Leffe, Grund-Kalle, Charter-Christer, Traktor-Robban, Elaka Lundgren, Hasse Odåga, Lollo Hamnkapten och Smörjnippeln.

Tor och Spindeln klarar sig utan titlar.

Gävles stolthet, julbocken, brann. Nu är Gävleborna ute efter en syndabock att ställa på Slottstorget i stället.

Från oss alla till er alla: God jul!

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons