Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanland rycker i länets familjeläkare

/
  • Landstingsrådet Eva Tjernström säger att man inte vidtar några åtgärder som svar på Västmanlands värvningskampanj. Hon utgår från att det inte är politikerna som beslutat om den. Arkivbild: Annakarin Björnström

Landstinget i Västmanland försöker locka över Gävleborgs läns familjeläkare till sina hälsocentraler.

Landstingsrådet Eva Tjernström, S, förstår ­rekryteringsbehovet men skulle inte själv ha använt samma metod.

Annons

I nästa vecka får länets familjeläkare brev från landstinget i Västmanland som vill att de ska börja jobba där i stället.

Högre lön, extra pensionsavsättningar och 1 500 listade patienter i stället för som i dag 1 700-1 800 är Peter Tillys argument.

Han är primärvårdschef i Västmanland och säger:

– Jag skulle gärna anställa 20 stycken.

Fasta läkare är ett sätt att få budgeten att gå ihop för honom.

Att försöka få familjeläkare att lämna Gävleborg, ett landsting med läkarbrist och hög hyrläkarnota, har han inga moraliska betänkligheter inför.

– Inte ett dugg. Vi lever nu på en marknad när det gäller sjukvård. säger Peter Tilly.

Förutom till Gävleborg skickar Västmanland även brev till Stockholm, sammanlagt 2 000 familjeläkare i landsting inom pendlingsavstånd. Veckan därpå börjar en rekryteringsfirma att ringa upp varje läkare, ett arbete som beräknas ta en bit in på sommaren.

Ulla Waxin, tillförordnad divisionschef för länets primärvård, har inte sett Västmanlands erbjudande men säger att de har ganska goda villkor. Antalet besök motsvarar till exempel 1 500 listade patienter.

– Det är fritt att göra som man vill så det har jag inga synpunkter på, säger hon om kampanjen.

Sedan landstingets bonus för nyanställda läkare tidigare i år höjdes till 300 000 kronor för ettårskontrakt och 500 000 kronor för tvåårskontrakt har tre familjeläkare rekryterats.

– Jag tror att det blir fler, säger Ulla Waxin.

Eva Tjernström, S, landstingsråd med ansvar för personalfrågor, tar lätt på rekryteringskampanjen, men säger att hon utgår från att politikerna inte beslutat om den.

– De gör vad de vill men jag skulle inte ha gjort så, säger hon om hur primärvården i Västmanland agerar.

Några åtgärder med anledning av Västmanlands brev är inte på gång, säger Eva Tjernström. De arbetar ständigt med rekrytering och att se över lönerna är en del i det arbetet.

I fjol kostade hyrläkare landstinget 238 miljoner kronor, drygt 100 miljoner mer än budgeterat. Primärvårdens del var 80 miljoner kronor.

Sammanlagt har tio läkare rekryterats med den höjda bonusen, varav tre alltså är familjeläkare.

Landstingsdirektör Svante Lönnbark räknar med att ytterligare några läkare ska skriva på inom kort.

Mer läsning

Annons