Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenproblem försenar byggen vid sjukhuset

/

GÄVLE Bygget av det nya operationshuset vid Gävle sjukhus försenas med cirka ett halvår.

Orsaken är att landstinget måste byta byggmetod för att inte skada grundvattnet.

Annons


Sedan länge finns planer på att bygga ett nytt hus för operationsverksamhet på sjukhusområdet i Gävle.
Det är en av landstingets största investeringar hittills och beräknas kosta 300 miljoner kronor.
Tanken var att bygget nu skulle ha påbörjats för att vara klart vid halvårsskiftet 2013. Men, som GD tidigare berättat, har byggstarten måst skjutas upp sedan det uppstått oklarheter kring hur bygget påverkar grundvattnet.
Provpålningar har genomförts och i samband med det har prover på vattnet tagits. Analyserna av proverna är nu klara och de visar att pålningen vid vissa tillfällen gjort vattnet grumligt.

För att inte riskera grundvattenkvaliteten har X-fastigheter nu bestämt att bygga operationshuset på ett delvis annat sätt. Metoden för grundläggning byts ut. I stället för pålning kommer en grundläggande platta att användas.
Ekonomiskt och kvalitetsmässigt ska det inte innebära någon skillnad. Däremot kommer tidsplanen för bygget troligen inte att hålla.
– Vi räknar med att det kan bli en försening på cirka ett halvår, säger Conny Leino på X-fastigheter.
Att man från början varit inne på att påla beror på att den metoden använts vid nybyggen på sjukhusområdet under de senaste 15–20 åren, menar han.

Kraven på att inte riskera grundvattnet har tidigare inte varit så hårda. Om man skulle ha fullföljt planerna med pålningsmetoden hade arbetet blivit utdraget, enligt Conny Leino. Långa kostsamma avbrott skulle ha behövt göras med jämna mellanrum för att vattnet skulle hinna stabilisera sig.
För att om möjligt minska den försening som nu uppstår i samband med bytet av grundläggningsmetod kommer andra delar av bygget att ses över. Det kan bland annat bli aktuellt att göra vissa förenklingar när det gäller stommarna.

Utöver operationshuset planerar landstinget också att bygga ett parkeringshus på sjukhusområdet. Det projektet, kostnadsberäknat till 40 miljoner kronor, skulle ha varit igång men står tills vidare helt stilla. Orsaken är även i det fallet osäkerhet kring vattenpåverkan.

Mer läsning

Annons