Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vill vi ha?

/
  • Vem får slottet? Här är ett antal kandidater, mer eller mindre troliga: Ove Joanson, Britta Leijon, Stefan Lundin, Johan Lönnroth, Bengt Westerberg, Lena Hjelm-Wallén, Mona Sahlin, Anders Björck, Gunnar Hökmark, Per Unckel, Tommy Sandlin, Inger Schörling, Marita Ulvskog, Robert Rosén och DiLeva.

Blir det Mona? Fri parkering vid Slottet. Till jobbet vid länsstyrelsen behövs ingen bil. Nära till kvällsöppna småbutiker med godis - och travbana har vi.Ja, nog skulle väl Mona Sahlin kunna trivas i Gävle.

Annons
Nu är det dags snart. Jobbet som landshövding har varit ledigt sedan i somras när Lars Eric Ericsson slutade och att det inte skulle tillsättas någon förrän efter valet var klart.
Nu är vi där och nu undrar vi vem vi får?
Ett hett tips är Lena Hjelm-Wallén. Hon har hängt med länge, har inte gjort bort sig men blir 60 nästa år. På dryga timmen klarar hon Gävle-Sala, staden där hon är född, uppväxt och fortfarande har sitt hem. När hon sen har segat bakom långtradare på skogsvägarna mellan Gävle och Sala tillräckligt länge så blir det kanske fart på vägbyggandet också.
Det är inte så lätt att spekulera för egentligen vet vi inte hur regeringen tänker. Ibland är landshövdingen en belöning till länet, ibland är länet en belöning till landshövdingen. Och ibland får slottet vara utvisningsbås.
Det är ett listigt system för ingen kan väl protestera mot något så fint som att vara kungens man om än i landsorten, i synnerhet inte om alternativet är att bara vara en före detta politiker.
Och det är nu det börjar dra åt höger. Får mufarna som de vill gör de sig av med vad de kallar bunkergänget och då kan vi få ett helt kabinett högerspöken på slottet. Anders Björck har ju ett tjusigt jobb som förste vice talman och lär sitta kvar men annars finns det gott om farbröder som inte haft ett vanligt jobb på länge. Björck fyllde 58 år i torsdags så han hinner än. Partikamraten Gunnar Hökmark fyllde också år i torsdags. Om hans 50-årsfirande fördunklades av valresultatet kanske en landshövdingepost kan pigga upp. Partikamraten Per Unckel, 54 år, som varit med i politiken längre än någon orkar minnas lämnade moderatstyret i onsdags. Har han nåt nytt jobb på gång?
Men varför skulle regeringen belöna någon av dessa?
Om landshövdingeposten ska vara ett tack för hjälpen torde väl vänstern komma på fråga och jag har hört önskemål om att få hit Johan Lönnroth för "han är så liten och gullig". Det var Marjasin också...
Miljöpartisten Inger Schörling har nämnts tidigare - och mot henne talar väl ingenting, representativ och gävlebo i en person.
Folkpartiet har inte fått någon landshövdingepost på länge. Nu är det ju för tillfället brist på folkpartister, de man kan skrapa ihop behövs i kommunerna. Men en finns tillgänglig - Bengt Westerberg. Han är ordförande i Svenska Friidrottsförbundet och borde väl ha Gävle och det lyckade SM-arrangemanget i friskt och soligt minne.
Det kan också vara så att Persson vill passa på att bli av med någon. Britta Leijon lär sitta löst, ryktena säger att hon inte får så mycket gjort men hon är nog för ung. Mona Sahlin är redan nämnd men det pratas också om Marita Ulvskog, järnlady på vänsterkanten. Som tidigare chefredaktör i Falun och motståndare till mediekoncentrat kan hon få något att bita i här i Gävle om tidningarna fusioneras. Mannen bakom fusionsmodellen Ove Joanson växte upp i Gevaliapalatset och är därmed van vid att bo ståndsmässigt i Gävle. Åren som USA-korrespondent, radiochef och kulturråd i Washington borgar för många matnyttiga kontakter också. Han fyllde 55 i onsdags och det är väl en lagom ålder att bli hövding. Chefredaktörer är också en typ av folk som kan komma i fråga. Gefle Dagblads Robert Rosén har det dessutom i blodet, hans farfar var först chefredaktör och sedan landshövding i Umeå. Men han var radikal förstås.
På senare tid har hövdingar hämtats från fotbolls- och teatervärlden också så då borde väl Tommy Sandlin ha en chans, mannen som införde sossehockeyn? Eller Stefan Lundin som sakta drar sig norrut igen.
Det blev mest gubbar det här. En Gävlegubbe i klänning som faktiskt många nämner är DiLeva. Han skulle sätta Gävle på kartan. Dessvärre också middagsgästerna på golvet. Och efter Eva Bihls goda strömmingsrullader duger det nog inte med indiskt veggo-käk - inte ens med sång till.
LOTTEN LÖFBLAD

Mer läsning

Annons