Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi hade lika gärna kunnat åka någon annanstans”

/

Räddningschef Tommy Törling var projektledare för ett av de projekt som blåljusorganisationerna haft i Buffalo City. Enligt honom hade räddningstjänsten kunnat få samma ­erfarenheter genom samarbete med något annat land.

Annons

Den stora behållningen med de olika blåljusprojekten har enligt Tommy Törling varit att räddningstjänst, ambulans och polis fått lära känna varandra på hemmaplan innan de åkte iväg.

– Det var nyttigt när vi gjorde det men när det inte gav mer avslutade vi projektet.

Blåljusmyndigheterna i Buffalo City är organiserade på ett annat sätt än i Sverige vilket myndigheterna i Gävle tagit lärdom av. Att få vara med vid larm har också varit lärorikt enligt Tommy Törling.

– De har betydligt fler olyckor än vi, mest trafikolyckor men också bränder i kåkstäderna.

Gävlegruppen delade i sin tur med sig av teknik och sätt att öva. De byggde också upp en övningsanläggning, något som saknades i Buffalo City.

– Vi la ner rätt mycket tid på projektet men när det inte gav mer avslutade vi. Men ambulansverksamheten har fortsatt med projekt. Det är en spinn off på det vi började med.

Tommy Törling tycker att projektet delvis var värt tiden och arbetet men delar av det, speciellt samarbetet med polis och ambulans kunde lika gärna ha skötts på hemmaplan. Formerna för det finns fortfarande kvar. Det blev naturligtvis en personlig erfarenhet för dem som åkte men framför allt för dem från Sydafrika som fick komma till Gävle.

– Det var stort för dem bara att få resa.

Några krav på dokumentation har aldrig ställts däremot har Tommy Törling fyllt i en mall för SIDAs räkning.

– Utbyte är en bra tanke. Det är bra att se hur det fungerar på andra ställen. Men vi hade lika gärna kunnat åka någon annanstans för att hitta problemen.

Räddningstjänsten i Gävle har ett utbyte med Australien där personal byter plats med varandra under ett år. I övrigt är de inte engagerade i något utbyte eller biståndsprojekt med andra länder.

Mer läsning

Annons