Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vid världens ände

/

Daniel Rosengren, Gävle, lärde ni känna under de två år då han cyklade från Nordkap till Kapstaden. Nu är Daniel ute på ett nytt äventyr, han ska cykla genom Sydamerika från Eldslandet i söder till – ja, det är inte riktigt bestämt. Här kommer hans första rapport.

Annons

Efter att ha cyklat i två år mellan Nordkap och Kapstaden hade jag ännu inte hittat världens ände. Nu befinner jag mig plötsligt där. Mitt bland spetsiga snötäckta berg och kallt saltvatten ligger Ushuaia, Eldslandets och Patagoniens huvudstad, längst ner i Sydamerika. Åtminstone säger de att det här är världens ände.

Återigen har jag gett mig iväg på en lång cykeltur för att lära känna mer av världen, denna gång blir det Sydamerika. Jag ska erkänna att jag hade blandade känslor när avresan närmade sig. En del av mig ville självklart åka iväg och upptäcka. En annan del av mig ville stanna hos familj och vänner i Sverige.

Att ta sig hit med cykel i bagaget var inte helt problemfritt. På Arlanda hade kartongen med cykeln och väskorna en tendens att ramla av vagnen hela tiden. En gång tippade hela vagnen i en steglös rulltrappa. I Buenos Aires var jag dessutom tvungen att checka ut allt bagage igen för att byta flygplats och checka in det igen på inrikesflygplatsen.

Men när jag väl landat i Ushuaia, efter 48 timmars flyg och väntande på flygplatser, kunde det inte kännas mer rätt. Upptäckarglädjen infann sig direkt och jag kände mig rakt igenom upprymd över att vara här. På många sätt påminns jag av Sverige här, diken lyser av klargula maskrosor och i gräsmattorna växer tusenskönor. Men det mesta känns helt nytt och landskapet är inget annat än fantastiskt.

Överallt kvittrar fåglar och det är vår i luften. Vädret varierar mellan sol och 20 grader samt regn och kyla. Det blir inte mörkt förrän mellan tio och elva på kvällarna. Jag kan en del spanska sedan jag var i nordvästra Sydamerika för sex år sedan men här i Argentina måste jag vänja mig med att de uttalar vissa bokstäver helt annorlunda.

Tanken är att cykla upp till norra Sydamerika men vägen dit är inte noga planerad och planerna kan ändras hela tiden. Min idé än så länge är dock att börja cykla längs Anderna en bit och sedan korsa över till Valdéshalvön vid Argentinas kust. När jag kommit upp till Brasilien svänger jag troligtvis av västerut mot Anderna i Bolivia och Peru.

I Peru blir jag nog kvar lite längre då jag har vänner där som jag vill hälsa på. Sedan är tanken att ta mig igenom Amazonas på floden med samma namn till östra Brasilien. Därefter är det bara de nordligaste delarna kvar av Sydamerika, men jag har inget definitivt slutmål denna gång. Det enda mål jag har är att uppleva så mycket som möjligt av kontinenten på kanske lite mer än ett år.

Resan till Kapstaden var min första resa på cykel, med andra ord var det min nybörjarresa. Nu ser jag fram emot vad Sydamerika har att erbjuda mig och det känns bra att inte vara nybörjare längre.

Daniel Rosengren

www.scutisorex.se

Mer läsning

Annons