Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Viktigt att kvinnor söker för problem”

Vaginal förlossning ökar risken för inkontinens, avföringsläckage eller framfall jämfört med kejsarsnitt.

Ingegerd Lantz, verksamhetschef för länets kvinnosjukvård, säger att hjälp finns att få.

Annons

Överläkaren Maria Gyhagen har doktorerat på hur bäckenbotten påverkas 20 år efter en vaginal förlossning eller kejsarsnitt. Risken för urininkontinens ökade med tolv procent vid vaginal förlossning jämfört med kejsarsnitt, för framfall, inbuktande slidväggar, med åtta procent och för avföringsläckage med fyra procent. TT uppger att nästan hälften av kvinnorna som fött vaginalt hade bäckenbottenbesvär.

– Vi känner till den här problematiken, säger Ingegerd lantz.

Den som har besvär kan få hjälp genom operation.

– Det är viktigt att kvinnor söker om de har problem, uppmanar hon.

En brist med studien tycker Ingegerd Lantz är att den inte tar upp risker vid kejsarsnitt, som blödning och infektion, och hur barnet påverkas.

Maria Gyhagen säger till Sveriges Radios Ekot att hon inte har tittat på om fler borde göra kejsarsnitt. Det är en operation med risker och förlossningssätt väljer man inte bara med hänsyn till bäckenbotten.

Ingegerd Lantz säger att de informerar gravida om risker på kort och lång sikt med förlossningsalternativen. De försöker också minska riskerna för komplikationer, bland annat genom utbildning och att tillkalla specialistläkare när bristningar ska sys. Övervikt är den största riskfaktorn för bäckenbottenproblem och de ger råd om kost och motion.

Mer läsning

Annons