Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken glögg smakar bäst?

/
  • GD:s panel testar glögg. Det blev många muggar att hålla reda på när panelen skulle testa sju sorters glögg. Jörgen Larsson är meste glöggdrickaren i gänget eftersom varje hemmamatch med SAIK kräver värmande dryck. Sanna Wikström gillar heta drycker och föll för vinnaren. Anna Bagge gillade cognacsglöggen lika mycket, Sven-Olof Ekman satte vinglöggen främst (trots att han också går på bandy). Lotten Löfblad föll för cognacsglöggen. Foto: Nick Blackmon

GD TESTAR
Det ska genast sägas att det finns många fler sorter att välja bland. Vårt urval gjordes på Systembolaget i Nian, andra butiker kan ha andra sorter. Men det går alltid att beställa det som inte finns i butiken.

Annons
Tre flaskor kommer från Blossa, ett märke som brukar ta hem segern i sådana här tester. I vårt test har vi alltså inte med Blossas storsäljande starkvinsglögg, drycken som troligtvis satt ribban för hur glögg ska smaka.
I stället hittade vi en annan favorit. Dufvenkrooks Original.
Den tilltalade alla fem. Den är söt utan vara för klibbig, smakar mycket och med riktig glöggkaraktär. Att flaskan dessutom är snygg spelade inte någon roll - den fick inte panelen se förrän efter testet.
Om den riktigt starka glöggen, förstärkt med cognac gick meningarna isär. Ett par blev väldigt förtjusta, men så var de också de enda i sällskapet som gillade cognac. Kanske de övriga tyckt bättre om tilltaget att blanda i sprit om det varit varianten rom i.

I panelen fanns tre kvinnor, två som gillar sötsaker och en som inte alls är förtjust i sött, Herrarna i panelen är vana glöggdrickare ty de bor båda i bandymetropolen Sandviken och där varar säsongen ända till finalen i Uppsala i mars. Så länge säljer också bolaget i Sandviken glögg.
- Går man på en bandymatch kan man ju inte komma med de här, säger Jörgen Larsson om Smålandsglögg och Blossas vinglögg.
- Då måste man ju spä den.
Konstigt, tyckte övriga panelen men det visade sig att man i Sandviken spär ut på samma sätt som vi andra spetsar.
Att glögg är gott var alla eniga om. Och att den ska drickas i små mängder.
- Det är värmen som gör det, tror Sanna Wikström som aldrig kan få det nog varmt.

- Godast är pappas hemgjorda, säger Anna Bagge, den är gjord på Marsalavin. Fast den smakar förstås inte glögg.

Vad ska man ha till då?
- Russin och mandel.
- Ädelost och pepparkakor.
- Allt!
För några år sedan var det väl bara russin och mandlar man fick till eller i drycken. Men glöggen har blivit en välkomstdrink och det dyker upp fler och fler tilltugg som inte har ett dyft med jul att göra men som är goda ändå. För den som har svårt med för mycket sött är kombinationen pepparkakor och glögg rätt ruskig men får man en bit ädelost på kakan blir det söta gott.

Lotten Löfblad

Dufvenkrooks Original
75 cl
Styrka: 15 proc.
Pris: 72 kronor
Omdöme: Kraftfull. Inte så söt - bra! Mustig. Klart godkänd. Duger en bit. Mmmm, indiska kryddor. Smakar glögg,
luktar jul. Har sting.
Poäng: 4

Smålandsglögg Alkoholfri
75 cl
Pris: 25 kronor
Omdöme:
Smakar inte illa. Smakar syntestisk. Snål smak. Mesig Ointressant. Godare med svartvinbärssaft. Inte sämre än andra alkoholfria.
Poäng: 1,4

Grythyttans Skogsglögg

75 cl
Styrka: 15 proc.
Pris: 79 kronor
Omdöme: Eftersmak av lingon. Munvatten med tallris. Var är glöggsmaken? Kan användas som sötsur sås. Smakar örter, luktar Vademecum.
Poäng: 1,6

Lucia Röd starkvinsglögg
75 cl
Styrka: 14, 5 proc.
Pris: 59 kronor
Omdöme: Tunn. Smakar bränt gummi. Luktar badring. Ingen stake. Fjärran från bandytermosen. Onödig. Inte så illa - men något fattas. Luktar plast.
Poäng: 1,6

Blossa Starkvinsglögg 03 med pomerans
75 cl
Styrka: 15 proc.
Pris: 69 kronor
Omdöme:
Citron? Ceder? Pigg men utan tradition. Saknar glöggsmak. Doftar bättre än den smakar. För söt.
Poäng: 2,6

Blossa vinglögg
75 cl
Styrka: 10 proc.
Pris: 46 kronor
Omdöme: OK. Välkänd. Håller men lite svag glöggsmak. Klassisk god smak. Lite besk men smakar glögg. Bra att den inte är så söt. Vinig.
Poäng: 3,8

Blossa Cognacsglögg
50 cl
Styrka: 21 proc.
Pris: 69 kronor
Omdöme: Kraftig. God men inte så glöggig. Smakar lakrits, plommon. Drag i smaken men inte riktig glögg. God men för besk. Smakrik. Luktar katrinplommon.
Poäng: 3,5

Mer läsning

Annons