Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill starta opera

Anders Bergsten, kulturpolitisk talesperson för Kristdemokraternas landstingsgrupp som i sitt remissvar på landstingets underlag till kulturplan föreslår att det startas en Gävleborgs­opera.

Annons

Hur ska det gå till?

– Vi är inspirerade av Wermland Opera. Värmland är ungefär lika stort som Gävleborg och opera lockar många besökare i andra delar av landet. Det finns mycket resurser i Gävleborg som skulle gå att väga samman till en opera. Vi har Gävle Symfoniorkester, sångare, dansare, Folkteatern...

Men borde inte initiativet komma från dem?

– När jag varit runt på olika seminarier inom ramen för kulturplanen har jag bland annat hört detta med opera. Det är en brist att det inte kommit upp till ytan. Men om vi för in idén i kulturplanen kanske de professionella utförarna kan göra något av idén.

Kulturplanen ska visa hur landstinget vill fördela statens regionala kulturpengar. Är Kristdemokraterna beredda att dra ner på något annat för att satsa på en Gävleborgsopera?

– Vi hoppas förstås på mer pengar från staten, men även landstinget och kommunerna måste vara beredda att skjuta till. Det behöver inte kosta så mycket att samla verksamheter som redan finns. Jag kan inte peka på något specifikt som pengarna ska tas ifrån.

Mer läsning

Annons