Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilmas tar brödfantaster till himlen

/
  • Tre ton deg bakas varje dag i den stora maskinen i fabriken. Alla råvaror är ekologiska.
  • Angelica Lundberg, Johanna Sjöström, Inga-Lill Ranta och Johanna Friman. ”Det bästa med det här jobbet är ju dem man jobbar med” säger de.
  • Dzevada Hasanovic är arbetsledare på fabriken i Hofors.
  • Madeleine Bransell står vid den bästa platsen – tempot är lugnast här.
  • Bagaren och operatören Rikard Eriksson kontrollerar att allt går rätt till.
  • Thom Ericsson och Aika Masic jobbar där det finns mest att göra. Här limmar de ihop brödförpackningarna.

Vilmas knäckebröd säljs till brödfantaster runt om i världen.Harrods i London och Globus i Schweiz är bara några som pryder hyllorna med den lilla dyrbarheten.I en låg, röd tegelbyggnad i Hofors tillverkas brödet.

Annons

Långa, spröda knäckebrödsskivor rullar i rader om fem längs banden i fabriken. På Vilmas knäckebröd i Hofors står maskinerna på rader längs väggarna. I mitten finns en stor tom yta. Väggarna är vita och kaklet går högt. Det brummar svagt och klockans visare går sina varv på väggen. Hettan är påtaglig.

– Här är det extremt varmt, men det ska det ju va i ett bageri, skrattar Rikard Eriksson som står vid den stora bakmaskinen.

Här görs ett knäckebröd som har kommit att bli ett namn för alla brödfantaster runt om i världen. Vilmas startade i början av 2000-talet men tidigare har man inte haft en egen fabrik utan köpt in bröd från andra bagerier.

Hösten förra året öppnade den första egna fabriken på Bultvägen 2 i Hofors.

I den låga, röda byggnaden står totalt nio personer och arbetar. På sig har de vita kläder och håret täcks av hättor. Rockmusiken dundrar från en liten stereo i hörnet.

Längst ned vid det 15 meter långa svalnings-bandet står fyra tjejer och pratar högt.

Deras händer jobbar rekordfort med att plocka ned färska sesamsticks i bruna kartonger.

– Det bästa med det här jobbet är ju dem man jobbar med. Vi har det trevligt här, säger de.

På fabriken i Hofors gör man 13 olika knäckebröd, totalt arbetar maskinerna med tre ton deg per dag.

Och snart blir det mer, Vilmas planerar att låta fabriken vara i gång dygnet runt. Innehållet i brödet varierar och så också typ av frön. Allt är ekologiskt.

Vid den sista stationen står Thom Ericsson och Aika Masic. De förpackar brödet för hand och hela tiden skapas högar av förpackningar.

– Vi kommer att modernisera lokalerna ytterligare. Vi limmar ihop förpackningarna för hand, i framtiden kommer vi ha en maskin som sköter det, säger arbetsledare Dzevada Hasanovic.

Just i dag packas 4 600 kartonger sesamsticks som kommer att köras ut till olika delar av världen. Totalt distribueras Vilmas knäckebröd till sex olika länder, däribland Danmark, Finland, England, Tyskland, Schweiz och Portugal.

Mer läsning

Annons