Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilsen, fel och utskälld

Grüss Gott! Låt mig få skicka dig ett litet vykort från Wien. Vi flänger och far över världen som bara krymper, allt kommer närmare.

Annons

Kulturer blandas och många har sett, hört och testat det mesta. Döm om min förvåning när jag kulturkrockade så nära hemma som i Wien. Det ligger ju nästgårds!

Jag har haft födelsedag och det firades med en resa till vackra Wien. Jag tycker mycket om Wien, en fantastisk stad, allt är verkligen vackert, wienerschnitzeln god, historien fascinerande, spanska ridskolans hästar väldresserade, wienervalserna smäktande och konditorierna är avundsvärda.

Jag skulle vilja säga att det enda som verkligen drar ner betyget för Wien är wienarna! Utan sin lokalbefolkning hade Wien varit perfekt.  Konstant dålig service, oavsett om det var ett hak eller ett fancy pancy ställe som besöktes, aldrig ett leende, alltid en uppläxning och allt tog en absolut evighet. Jag fick kliva upp tidigare för att hinna beställa och äta frukost innan det var dags för lunch. Jag är förtjust i ordning och reda, jag gillar korta led och raka rör, men wienarna har en mycket aggressiv attityd. Att formulera sig lite genomtänkt eller diplomatiskt ligger inte för wienarna, det blir ett effektivt men tämligen otrevligt sätt att kommunicera på. Och det där att de aldrig ler, det gör verkligen att känslan är att man fått en kommendering, en order att utföra. Och jag som har svårt för auktoriteter…

En enkel fråga besvarades oftast med NEJ! Ett kort litet ord som frästes eller gastades fram, oavsett vilket språk som användes. Jag försökte nämligen anstränga mig och knackade runt med min skoltyska, det uppskattades inte, pratar du inte flytande så var tyst blir mitt råd. Ändå är de bra på engelska, i motsats till tyskarna som ju inte pratar engelska alls. Om man hårdrar det. Min engelska är god, men när jag inte riktigt förstod vad någon wienare menade på engelska, ja då fick man på nöten för det också.

Jag fick intrycket att man nog tycker att vi är lite korkade som fortfarande inte begripit att tyska bör vara den nya engelskan. En liten nedlåtande blick var mer regel än undantag. Jag tror också att det lilla landet Österrike kan hålla en imponerande del av den internationella tobaksindustrin under armarna. Jäklar vad wienesarna röker. Överallt röker de och ofta intensivt. Det syntes flera exempel där man inte ens rökt en cigarett klart innan man plockade fram nästa cigg eller öppnar ett nytt paket. Och så röks det inomhus, på restauranger och fik, offentliga miljöer är inte fredade alls. Det känns otroligt omodernt men att vara omodern är wienarnas grej. Allt är ju gammalt och de gör det bättre än de flesta.

Det bestående intrycket blir att det är härligt att vi inte är så jäkla lika. I Wien har man inget intresse av att rätta sig i fler led, snarare precis motsatsen, folk tänker själva och de fjäskar inte. Det är roligt att allt inte är som hemma. Jag hade saknat det kände jag. Svenskt kaffe på hotellet och flerspråkiga menyer känns inte intressant. Att vara vilsen, fel och utskälld, det var inte dumt alls.

Auf wiedersehen.

TITTI SCHULTZ

 

Mer läsning

Annons