Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viner med historia Roberts passion

/
  • Det finns ett stort vinintresse i Gävle, betydligt större än i jämförbara städer, något som Robert Olsson på Gefle Vinkällare mycket väl märker i företagets verksamhet.  När är det egentligen läge att dricka ett vin som kostar 10 000 kronor för en flaska?– Just då är det rätt, säger Robert. Servera det till en enkel maträtt som en hängmörad entrecote med persiljesmör. Känn storheten och komplexiteten och njut.
  • Här i Gefle Vinkällare förvarar kunder sina viner i perfekt tempererad miljö.– Här finns flaskor som är mer spännande än vad som finns i källarna i Stockholm, säger Robert.
  • DRC La Tache är ett vin som serverades vid den speciella middagen på Restaurang Matildas i torsdags.

Vin är hans liv. Och är vinet riktigt gammalt och kombineras med mat är det perfekt. I torsdags ordnade Robert en sexrättersmiddag där det äldsta vinet var från 1835.

Annons

Vin smakar bäst en måndag förmiddag. Ett konstigt påstående för de flesta av oss kanske.

– Smaksinnet är faktiskt bäst på måndag morgon, säger Robert Olsson som driver Gefle Vinkällare.

Vid lunchtid en måndag kan han redan ha smakat på 25 viner. Men Robert Olsson dricker inte vinet, han provar det. Han snurrar glaset, drar in dofterna, låter vinet fylla hela munnen och spottar sedan ut det.

Han berättar att han under 2009 provade 6 200 viner och att han provar vin tre dagar i veckan. Då förstår man hur omfattande hans verksamhet är och att han gärna tar en Coca Cola i stället.

– Det viktigaste är minnet kopplat till smaken, säger Robert Olsson som svar på frågan om en bra vinkännare har ett mer utvecklat lukt- och smaksinne än oss andra. När man övar mycket lär man sig att komma ihåg och känna igen.

Robert har jobbat med vin i över 15 år trots sin blygsamma ålder på 34 år. Intresset kom när han började jobba på Systembolaget direkt efter gymnasiet och upptäckte att det fanns andra sidor av vin. Han gick flera av Systembolagets utbildningar och valde sedan att gå den tvååriga sommelierutbildningen i Grythyttan. Han har också kompletterat med en utbildning i England, Wine & Spirit Education Trust, som han anser vara den viktigaste.

Vinet dominerar det vackra kontoret i Gevaliapalatset, både bildligt och bokstavligt. På skrivbord, hyllor och andra platser står fyllda eller tomma vinflaskor. Och alla verkar ha en historia.

– En fantastisk historia, det är det jag gillar allra bäst, säger Robert. Gamla viner har en kvalitet som inte existerar i dag. Före 1961 var det väder och vind som rådde över hur vinet blev. Sedan har det blivit en tekniksport att göra vin och då försvann supervinerna.

Aeterno Vin & Sprithandel startade så smått med vinimport 2006 och Gefle Vinkällare kom igång på allvar året efter. Företaget har tre ägare och en anställd sommelier. Verksamheten består dels av vinimport, dels av att hyra ut plats i den specialinredda vinkällaren nere under Gevaliapalatset. Här ordnar man också vinprovningar till små eller stora sällskap.

Vinet som importeras säljer företaget till restauranger runt om i landet, men främst till Stockholm och Gävle. Robert berättar att de flesta restauranger i Gävle köper sitt vin från honom.

– Det har blivit en allmän förändring bland krögarna och det är roligt, säger han. Förr kunde man hitta samma vin på alla krogar.

Men Robert köper också vin på auktioner runt om i världen eller byter till sig rariteter. Det handlar om sällsynta viner som kanske bara finns i ett exemplar i hela världen. Han visar upp flera olika flaskor och berättar målande om både flaska och innehåll.

Mat och vin har starka band. Vinets smak framhäver maten och vice versa. I torsdags ordnade Robert Olsson en specialkomponerad sexrätters middag med tillhörande gamla viner. Det fanns nio platser som fylldes direkt.

– Platserna går åt som smör, säger han. Förra gången jag gjorde samma sak var det fulltecknat inom två timmar.

Robert har tillsammans med Restaurang Matildas skapat en meny som ska harmoniera med de viner som han valt ut. Det äldsta vinet var en Madeira från 1835. Till den serverades en skogssvampsoppa med kantareller och fläsk. Madeiran, en Carlos Pescador Solera, har en spännande historia. Vinet skeppades till Singapore, som då var en tysk koloni, av två tyska bröder som i sin tur tog hem peppar till Tyskland. Kolonin upphörde efter första världskriget. Den flaska som gästerna fick smaka i torsdags har producerats i Europa, skickats till Singapore efter 1835 och köpts av Robert på auktion. Värdefulla droppar alltså.

Totalt serverades nio viner vid middagen. Den inledande champagnen var från 1995 annars fanns det inga yngre viner än från 1986. Det söta dessertvinet, Chateu Roumie från 1943, är köpt från Österrike och troligen en gång stulet från nazisterna, enligt Robert.

Han kommer inte att tjäna några pengar på middagen. Om något vin är till exempel korkskadat har han andra likvärdiga i reserv.

– Min belöning är att få äta maten och dricka vinerna. Gammalt vin är mitt liv, säger Robert.

Mer läsning

Annons