Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterkräksjukan på sjukhuset

/
  • Nu är den här igen. Den som många befarar. Vinterkräksjukan. OBS! Bilden är arrangerad.

Vinterkräksjukan har slagit till mot Gävle sjukhus. Hittills är endast en avdelning drabbad men landstinget oroar sig för en ökad spridning inför jul och uppmanar alla som är eller nyligen varit kräksjuka att vänta med att besöka sjukhuset.

Annons

Det smittsamma caliciviruset som orsakar vinterkräksjukan har fått fäste vid sjukhusen i Gävleborg. Såväl Gävle som Bollnäs och Hudiksvall har drabbats.

Vid Gävle sjukhus är det vårdavdelning 105 som berörs. Här har nu intagningsstopp och besöksförbud införts. Beroende på hur smittsituationen utvecklas kan det bli aktuellt att införa liknande åtgärder även vid andra delar av sjukhuset.

Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg, uppmanar till viss återhållsamhet med att besöka sjukhusen den närmaste tiden. Det gäller såväl den som själv är eller varit sjuk som den som i hemmet tar hand om en anhörig med kräksjuka eller diarré.

– De som haft kräkning eller diarré bör vänta minst två dygn efter senaste symtom innan de besöker sjukhuset, säger han.

Signar Mäkitalo menar att många inte tänker på att de är smittförande även en tid efter att de slutat kräkas. Det är inte ovanligt att man går ut bland folk eller återvänder till jobbet för tidigt. Följden kan bli att andra människor smittas och insjuknar helt i onödan.

– Kommer smittan in i sjukvården kan följderna bli dramatiska, säger Signar Mäkitalo.

Han råder alla som tänker besöka sjukhuset framöver att först kontakta berörd avdelning för att höra om någon form av besöksbegränsningar införts.

Mer läsning

Annons