Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintersådd – så gör du

/

I september skrev jag att jag skulle prova något nytt – vintersådd. Det har jag gjort och sedan januari har jag gått och väntat och längtat. Har ingen aning om det fungerar och vad som kommer upp. Riktigt spännande!

Annons

Nu är jag typen som "kan själv" men lite har jag läst på i Ulla Hasselmarks Fröbok. Idén till vintersådd fick jag när jag snubblade över hennes blogg . Men boken är helt oumbärlig för alla oss som älskar att så frön. Själv brukar jag sällan lyckas eftersom jag inte har utrymme för belysning och inga svala rum. Vintersådd passade alltså alldeles utmärkt.
Jag köpte plastlådor i matbutiken och enligt Fröboken skulle man sen göra hål i både botten och i locket. Men det stod inte hur man gör utan att plasten spricker. Att knacka med syl och hammare gick inte. Ivrig som jag var försökte jag men det blev sprickor i stället för hål. Bytte strategi och hettade upp en syl och tryckte hål. Det fungerade rätt bra men hålen blev små. Metod tre blev borrmaskinen. Kan rekommendera att området tejpas först för det finns risk för sprickor men det fungerar. Nu återstår att se om jag gjort tillräckligt med hål. Enligt Ulla Hasselmark gör många för små och för få hål. Jag misstänker att jag tillhör den skaran. Ulla Hasselmark påpekar också vid flera tillfällen att man inte ska så för tätt. Det har jag nog gjort.
I Fröbok finns mängder av tips om såmetoder, en del gamla hederliga men också en hel del annorlunda. En helt oumbärlig bok för oss som gillar att så och samla frön alltså. Dessutom finns tips om allt möjligt. Ulla Hasselmark gillar att experimentera och delar gärna med sig av sina försök. Men om du står där med en påse frön är det inte säkert att just den sorten finns med i boken. Då är det boken Runåbergs fröer som gäller. I den finns alla fröfakta du behöver. Här finns uppgifter om växten, när de gror bäst, om de har känsliga rötter, hur lång tid de tar på sig, om de ska förbehandlas och mycket, mycket mer. Boken är också alldeles utmärkt för den som vill ha en miljövänlig trädgård. Johnny Andreasson berättar till exempel att tomatblad är giftiga och får de dra i vatten så är de effektiva mot både löss och myror. Varken Fröbok eller Runåbergs fröer är helt nya men "biblar" behöver inte vara det. Böckerna håller i många, många år som uppslagsböcker men också som inspirationskällor.
I mina lådor finns nu fyra sorters rudbeckia, paprika, klotlök, stäpplök, chili, franska blåmunkar, porslinsanemon, jätteverbena, penséer och lite annat smått och gott. Om just de fröerna fungerar för vintersådd och om jag gjort allt rätt får vi väl se. Skulle de inte gro är det ingen skada skedd. De flesta frön har jag tagit från min egen trädgård. Helt gratis alltså. Och skulle de inte gro kommer jag att försöka igen och igen och förhoppningsvis läsa på lite bättre och lära av misstagen. Det är det som är så härligt med trädgård – man får alltid en andra chans.

Mer läsning

Annons