Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virustest kan göra cancerprov säkrare

Fler förstadier till cancer i livmoderhalsen kan upptäckas om dagens cellprov kompletteras med virustest. Men än klarar inte sjukvården att hantera den förändringen.

Annons

Bengt Andrae, överläkare i Gävle och ordförande i gynekologföreningens arbetsgrupp för cancerförebyggande insatser, tror på kombinationen. Men dagens system fungerar ändå så bra att man måste vara försiktig med förändringar. Att på bred front rutinmässigt införa kombinationen virustest-cellprov förutsätter att sjukvården har en organisation för att hålla rätt på alla resultat och kalla till provtagning med olika tidsintervall.
– Där är vi inte i dag. Om vi skulle införa det här nu utan att kunna hålla reda på proverna riskerar vi väldigt mycket, säger han.

Joakim Dillner, professor i medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet, har lett en riksomfattande studie om kombinationen virustest-cellprov. Han beräknar att den kan leda till upptäckten av cirka 30 procent fler fall av tidiga cellförändringar, jämfört med i dag.
– Det här kan rädda liv, främst i den grupp kvinnor som missar att gå på regelbunden provtagning, säger han till TT.

Nästan all livmoderhalscancer orsakas av humant papillomvirus (HPV). Kvinnor i åldern 23–60 år i Sverige kallas till regelbundna kontroller där cellprov tas från livmodertappen. Årligen tas ungefär 700 000 sådana prov.
Dillner förordar nu att cellerna från livmodertappen först testas för HPV. Bara de som är positiva för viruset analyseras sedan som ett vanligt cellprov. För patienten blir det ingen skillnad, samma prov används för bägge analyserna.

De traditionella cellproven har så låg känslighet att några cellförändringar missas. Virustestet är i stället så känsligt att det kan ge falskt positiva svar. Med kombinationen ökas träffsäkerheten, så att kvinnor med negativa svar inte behöver kontrolleras så ofta.
Dillner ser också andra fördelar:
– Cellprovet analyseras manuellt. Man tittar på provet i mikroskop och det blir allt svårare att få personal till det. Virustestet är däremot helt automatiserat, säger han.
Samtidigt håller han med Bengt Andrae.
– Man ska verkligen akta sig för att rusa för fort. Innan man har metoder att hantera det här praktiskt har det sannolikt gått några år, säger han.

Mer läsning

Annons