Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vissa glömmer jag inte

/

Annons

Det är konstigt, men vissa personer som jag har plåtat glömmer jag inte. Jag plåtade OS-guldmedaljören Fredrik Lööf i Gävle ute vid Huseliiharen 1993 då han vunnit SM i finnjolle. Fredrik var då 23 år och med ett stort garv och riktig seglarkalufs kollar han in i kameran.

Kul att åter se Fredriks breda garv i tidningarna nu när det första OS-seglingsguldet sedan Montreal-OS 1976 kom. Då var det John Albrechtson och Ingvar Hansson som seglade hem guldet i Tempestklassen. Ingvar har jag seglat ihop med i Grekland, han kan få fart på den trögaste charterbåt kan jag lova.

Fredrik fick sin första båt när han var tre år gammal. Hans pappa hade byggt en optimistjolle till Fredrik. Nu har Fredriks mamma Lena hittat den gamla optimistjollen och tänker köpa tillbaka den. Då kan Fredriks barn Filippa, åtta år och Viktor, tre år börja träna.

Starbåten försvinner ur OS. Man tar in en katamaran i stället som ska ha mixad besättning. Om åtta år kan Fredrik segla OS med dottern Filippa om Filippa tränar på i optimisten.

Fast Fredrik har sagt att katamaraner är båtar med stödhjul, så den som lever få se. Max Salminen som seglade i staren med Fredrik går tillbaka till finnjollen. Rasmus Myrgren seglade hem ett OS-brons i laser. Totalt har SOK satsat tio miljoner på seglarna under fyra år. Det var det värt.

Hårt liv sjömanslivet. Grattis från sjörapporten.

Panta Rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons