Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wisdom är en tuffing

/

Hur är det med dig ”gubben”? får man höra titt som tätt när man har passerat 60 år. Det är bara på sportsidorna i GD och AB man är snäll mot mig.

Annons

Där har man satt in en bylinebild där jag ser pigg och rask ut. Att bilden är mer än tio år gammal behöver man inte tala om för dem.

Apropå 60 år så har man kunnat läsa om albatrossen Wisdom som klarade sig undan tsunamivågen. När vågen slog över atollerna kring Midway öarna i Stilla havet dog många albatrosser. Men Wisdom klarade sig med sin unge. Wisdom ringmärktes första gången 1956 och var minst fem år då. Fågeln har slitit ut fem ringar sedan dess. Förmodligen är det en av världens äldsta fåglar. Man har räknat ut att Wisdom har seglat omkring runt 4,8 miljoner kilometer under åren på sina vingar. Häftigt. Det blir sex tur och returresor till månen.

Så ”Gubben” och Wisdom seglar vidare.

Seglar vidare gör också Laura Dekker, den 14-åriga holländska tjejen som seglar ensam jorden runt. Hon är nu på väg genom Panamakanalen. Hon tar det lugnt, ska inte vara tillbaka i Holland förrän i september 2012 enligt planerna.

Nu är långkalsongerna tvättade och undanlagda. Men de kommer väl att plockas fram till Ålandseskadern som i år går i Kristi Himmelsfärdshelgen om isen är borta. Men till dess vägrar jag långkalsonger. Av med kalsong när allsvenskan är i gång, så är det bara. Hårt liv sjömanslivet.

En annan man som har ett hårt sjömansliv är Aga Khan. Hans nya lyxyacht börjar bli klar efter många vedermödor och tolv års byggande. Båten som är döpt efter hans favorithäst fullblodet Alamshar har kostat 1 200 000 000 kronor. Det skulle bli den snabbaste yachten i världen.

Han lät sätta in motorer från Rolls Royce avsedda för helikoptrar. Men båten flög inte lågt för det, den gjorde inte mer än 30 knop. Däremot brann motorerna upp. Nu sitter nya Pratt & Whitney-motorer på plats i stället. Vi får hoppas att Aga får ordning på båten så han får komma ut på haven. Några långkalsonger lär han väl inte behöva ombord i alla fall.

Annars är klimatet i Gävle minst sagt kyligt för alla som jobbar i olika föreningar för att göra Gävle attraktivare. Gerda är väck, nu är det spårvägssällskapet som lägger ner, man får ingen draghjälp från kommunen, gänget som jobbar med att få hit fyrskepp ser inget ljus. Kanske bilskoj... handlarna kan köpa spårvagnen, så det spårar ur ordentligt. Välkommen ombord.

Gamle kollegan Lars Rune Ölund som gjort ett lysande jobb på Gävle Energi, har fått nytt toppjobb på Svensk kärnbränslehantering, det kommer han att klara strålande.Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons