Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yngst i landstingspolitiken

/
  • 29-åriga Therese Jonsson är yngst i ett ålderstiget landstingsfullmäktige i Gävleborg. Hon trivs men skulle önska att partierna blev bättre på att rekrytera unga till politiska uppdrag.

Landstingspolitikerna i Gävleborg hör till landets mest ålderstigna. Den enda yngre fullmäktigeledamoten är 29-åriga Therese Jonsson från Gävle.
– Man kan känna sig väldigt ensam, säger hon.

Annons

De svenska landstingen styrs i allmänhet av politiker som är i medelåldern eller däröver. Enligt en sammanställning som tidningen Dagens Samhälle gjort är knappt elva procent av fullmäktigeledamöterna 38 år eller yngre.

Gävleborg är det landsting som har den näst sämsta representationen av yngre människor. Socialdemokraten Therese Jonsson är den enda av de 75 fullmäktigeledamöterna som är under 38 år.

– Landstingspolitik är kul och intressant, men det är ett jättestort område och det tar tid innan man lär sig, säger hon.

Det var dock inget brinnande engagemang i just sjukvårdsfrågor som förde henne in på den här banan.

– Nej, jag blev övertalad. Det var inför förra valet 2006. Partiet behövde ett yngre namn på landstingslistan och så frågade de mig, berättar hon.

Therese Jonsson är sedan länge aktiv i kyrkopolitiken och hade under förra mandatperioden uppdrag även i Gävle kommun. Hon kände ingen större tvekan inför att engagera sig landstingspolitiskt. Hon var beredd att pröva något nytt.

Och hittills har hon inte behövt ångra sig.

– Det har varit intressant och lärorikt. Sedan är det kul att få träffa folk från hela länet. Man ökar sin sociala kompetens, säger hon.

Therese säger att hon som ung haft lätt att få hjälp när hon stött på problem. Partikamrater har ställt upp. Ändå känns det ibland väldigt ensamt att vara så pass mycket yngre än de flesta andra ledamöterna.

– Den som är 60 år har en helt annan syn på saker och ting än den som är runt 30, så är det. Vi lever ett helt annat liv än vad de gjorde när de var unga, säger Therese Jonsson.

Politiken skulle vinna på en bättre åldersspridning, anser hon. Men man måste samtidigt respektera att många drar sig, menar hon. Det tar mycket tid att vara landstingspolitiker.

– Fullmäktige har ofta möten i två hela dagar. Sedan är det långa möten i partigruppen också, man vet aldrig när de slutar.

Själva debatterna kan också vara långtråkiga med mycket malande och upprepningar.

– Med fler yngre i politiken skulle det kanske bli lite förnyelse, säger Therese Jonsson.

Björn Forsling, s, ordförande i landstingsfullmäktige, är bekymrad över den sneda ålderfördelningen i fullmäktige i Gävleborg.

– Det här är en varningsklocka för oss. Men ansvaret ligger i grunden hos partierna. De måste bli bättre på att rekrytera unga människor till politiska uppdrag, säger han.

Varför är det extra svårt att locka unga människor till landstingspolitiken?

– Det är en tuff bransch. Sjukvårdsfrågorna är svåra och det är många gånger impopulära beslut som måste fattas.

Mer läsning

Annons