Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allsångskväll med Joe Hill-tema

Joe Hill-året kulminerade i Gävle 19 november – men än är det inte över.
På onsdag bjuder Folkteatern och Mittmedia in till allsångsseminarium med Joe Hills låtar framförda av Tunnelbaneorkestern.

Ni som inte kan följa Joe Hill-kvällen på plats kan se den i en sändning på GD.se.

Tunnelbaneorkestern bildades som ett svar på en kampanj av främlingsfientliga Sverigedemokraterna mot ”det organiserade tiggeriet i tunnelbanan”. Orkesterns musiker kommer och går och den är öppen för alla som spelar i Stockholms tunnelbana, såväl EU-migranter som musikskolestudenter.

Aftonens tema är Joe Hills musik och Tunnelbaneorkestern tar fasta på att protestsångaren Joe Hill, som blev en internationell symbol för fackföreningskamp, också var migrant. Visserligen skiljer ett sekel dem åt och Joe Hill emigrerade från Gävle och Sverige och EU-migranterna har sökt sig till Sverige, men mycket i den gemensamma erfarenheten förenar dem också.

– Vi hoppas att få möta Joe Hills låtar på ett nytt sätt. Hade han levt i dag hade han säkert samarbetat med just Tunnelbaneorkestern, säger Mittmedias kulturchef Gunilla Kindstrand.

Förutom låtarna av Joe Hill med Tunnelbaneorkestern, med allsång till, blir det också ett panelsamtal som Gunilla Kindstrand leder. I panelen sitter Patrik Oksanen, ledarskribent inom Mittmedia, Tunnelbaneorkesterns initiativtagare Max Valentin och Folkteatern-skådespelaren Arabella Lyons. Ämnen som ska avhandlas är hur förändringsviljan i samhället tas tillvara och hur Joe Hills uppmaning om att inte sörja utan i stället organisera ser ut i dag.

I år är det exakt 100 år sedan Joe Hill avrättades i Salt Lake City, USA. Hans låttexter har inspirerat artister som Woody Guthrie, Pete Seeger och Bob Dylan.

Följ livesändningen från Folkteatern på GD.se med start klockan 19.00.

MER LÄSNING: Debattartikel av Anders Wesslén om huruvida Joe Hill var skyldig eller ej