Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40+ - en strålande GIF-årgång

Visst, en del tröjor var redan på väg att hissas upp nånstans på Olympia.

För inget lag har kunnat fira så länge som Helsingborg, som egentligen nu satsar mest på cupen för att ta dubbeln.

Men det var faktiskt svenska mästarna som GIF spelade ut och vann prydligt, snyggt, rättvist, välförtjänt och till slut kanske nåt mål för lite mot.

Annons

2–0 när vi stängde korvkiosker och bajamajor på Strömvallen för den här gången. Inte illa. Inte alls illa.
Den man som är min ständiga överrock på pressläktaren, från första träningsmatch med snöinramning till sista suck en höstkväll, insisterade på att det var en trevlig och småputtrig match.
Och...så var det.
Avslappnat, nervbefriat – och till slut rentav glänsande GIF-spel. Hur ofta får man uppleva sånt?

Helsingborg hade, självklart, en rad spelare från träningsanläggningen i startuppställningen, men är ändå en segermaskin som inte låtit sig rubbas av proffsutvandring under sommaren; Gerndt (skadad just nu), Jönsson, Marcus Nilsson.
Nu blev Helsingborg mållöst för andra gången den här säsongen, när Mattias Hugosson (vilken säsong han har gjort igen) höll sin elfte nolla och både han och GIF satte personliga rekord.
Att ta 40 poäng i allsvenskan är något som bara har akademisk betydelse, och ingenting nån noterar med häpen blick utanför Strömvallen.
Men de här 40 poängen kommer att ge GIF den topp-tio-placering som i stort sett bara Olsson och hans mannar trodde på när de satte sin målsättning i nåt slitet, halvmögligt slutet omklädningsrum före säsongen.
GIF hamnar där, nånstans i allsvenskans mittenskikt – och det är faktiskt strålande.
Det slutade som det började som det slutade. Ni minns. Mr 100 procent, Daniel Theorin, rullade in en straff i kvalet mot Gif Sundsvall när det var betydligt kyligare på Strömvallen än i går – och var också Theorin som säkert placerade in 1–0 mot IFK Norrköping i hemmapremiären mot IFK Norrköping i våras.
Straff. Theorin. Mål. Tack för det.
Innan dess hade Jakov Orlov fått ordning på benen, och i första halvlekens sista minut plötsligt prickskjutit in 1–0. Innan dess hade Orlov, numera god för åtta allsvenska mål i år (nio i fjol), hade chans på chans på chans och hade några till i andra halvlek.
Men Orlov är som i tevereklamen.
Plötsligt händer det.
...redan när jag bytte om till vinterkängor inför matchen tänkte jag att det bästa med matchen var...att det kommer 15 nya allsvenska nästa säsong. Tack för det.
...å andra sidan är det ju så här. Hade inte GIF:s hysteriska form bytts mot sex raka förluster där i somras så hade det varit mer än 3 305 åskådare på läktaren i går – och vi hade snackat succé och Olsson for president.
n n n Super-Dragan hade en returvolley som bästa läge att göra mål. Det sista vi såg av förra säsongens hysteriska hjälte på Gamla Ullevi? Vilka fortsätter, vilka försvinner?
15 matcher på Strömvallen. Sju segrar, fyra oavgjorda – och fyra förluster. En serie insatser värda en ny arena, minst.
Men när, och var – och vilken generation ska spela och vilken ska titta på? Törnros? Jag?
Nu utreds området vid Läkerolen, Gunder Häggstadion och travet – och tyvärr, det är naturligtvis helt rätt. Läktarkramarockupation segrade och omöjliggjorde en unik arena nära en stadskärna.
Nu får Gävle bli som alla andra, med en arenastad omgiven av bilparkeringar. Om vi har tur!
8 034 på plats på Norrporten Arena i Sundsvall – men de fick se Åtvidaberg vinna med 1–0 och ta klivet tillbaka till allsvenskan. Gif Sundsvall tar den andra platsen, det blir Slagen om Norrland mot Gefle IF nästa säsong – men Giffarna får vänta till på lördag med att fixa det.
Men vilken rafflande avslutning det blir. Jönköping Södra mot Gif Sundsvall, Ängelholm mot Hammarby.

Mer läsning

Annons