Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anderstedt: ”Fel beslut – då är SAIK slut”

Arne Anderstedt, under 25 år SAIK:s starke man, har legat lågt i debatten om Göransson Arena.

Nu, några dagar före bolagsstyrelsens beslut om framtiden, tar han till orda.

– Ett felbeslut nu går inte att reparera, säger han i ett tufft och genomtänkt utspel.

Annons

Klockan tickar närmare ett beslut som kan betyda mycket för svenska mästarna Sandvikens AIK.

• Varför har du väntat med att så här tydligt ta ställning?

– Jag kände väl först som de flesta andra, att det här förslaget var så dumt så att det inte var aktuellt, säger Arne. Men alltmer har jag förstått att frågan inte handlar om en rad olika förslag – utan att ingen egentligen förstår konsekvenserna av dessa.

– Jag tycker Fredrik Granting är en positiv människa med en rad bra idéer, men är rädd för att politikerna i bolagsstyrelsen inte kan eller förmår överblicka konsekvenserna. Och det är det allvarliga.

• Och konsekvenserna är?

– Fattar man beslut om att vårt lag inte ska träna och spela inomhus under den viktigaste perioden, då är elitklubben SAIK slut. Vi skulle drabbas av spelarflykt, vi skulle inte kunna locka till oss nya spelare – en inomhushall är faktiskt ett måste numera – och vi skulle också tappa möjligheter att locka sponsorer.

• Överdriver du och SAIK-ledningen inte?

– Nej, det är enorm skillnad på att ha en arena och bli utslängd från den – och att sträva efter att få en.

– Det här är ingen avancerad liknelse: Kan Gefle IF spela på grus, kan Brynäs spela på utomhusrink?

• Du har ju varit med och byggt SAIK i 25 års tid. Är det inte bara så att du känner att ditt livsverk är på väg att gå i kras?

– Det är mer så att jag känner med alla som spelar, och de som jobbar runtomkring i klubben. På hur fruktansvärt svikna de skulle bli. Och på att Sandviken skulle berövas något man kanske tagit för givet.

• Vad har egentligen gått snett?

– Man skulle absolut ha lyssnat på de som sa att det inte är gratis att få en sån här gåva. Det var helt galet att prata om att det här skulle kunna gå runt. Ändå har man ju sluppit kapitalkostnaderna på 150–200 miljoner som andra kommuner sitter med.

– Hela organisationen och adminstrationen för arenabolaget stack också iväg. Man har för stor kostym helt enkelt, och tar på sig fel saker. Vi har starka krafter i Sandviken i Åsbrink, Roslund och Dunker som kan skapa evenemang – man kanske skulle ha utnyttjat dessa i stället för att skapa en parallell organisation.

• Vad har du och SAIK misslyckats med i frågan?

– Vi borde inte ha stannat upp och varit nöjda med att det byggdes en arena, vi borde ha jobbat vidare och involverat fler människor, just de som nu ska fatta beslut, i verksamheten och skapat insikt och kunnande.

– Vi borde kanske också ha förstått att det i ett brukssamhälle inte går att gå omkring och vara bra hela tiden, det uppfattas fel.

• Ni kanske skulle ha skött ekonomin bättre?

– Ja, men där kan jag erkänna som det är. Under några år då jag var ordförande borde vi ha lagt undan pengar för sämre tider. Men är man en idrottsmänniska så vill man bara att det ska gå ihop på slutet, man satsar det man har den säsongen.

• Men ni har satsat lite för hårt också, även om det blivit guld?

– Så kan man se det. Visst, men det går inte att ångra en del spelarsatsningar.

– Sedan är det så att konstruktionen med arenabolaget i början inte alls gav SAIK några nya möjligheter att förbättra ekonomin, men nu har det börjat fungera som det ska. Och därför är det dubbelt olyckligt om vi skulle kastas ut.

Anderstedt efterlyser nu ett bevis på att det går att skapa arrangemang i Göransson Arena.

– Varför inte börja med att försöka fylla tiden mellan mars och september först, i stället för att gapa över mer.

– Om bandy ska ut, vad ska annars in som bär sina kostnader. Ingen har redovisat intäktsökningarna om bandyn kastas ut.

Anderstedt sågar också delar av huvudförslaget till affärsplan, utan att det ens har med bandy att göra.

– Har man jobbat med konferenser, och det har vi ju erfarenhet av här i Högbo, så vet man att dagkonferenser inte alls ger några ordentliga intäkter. Det är övernattningar som gäller.

Anderstedt anser att det finns en nyckelfråga till utveckling av Göransson Arena, och det är hur arenan snabbt ska kunna förvandlas för att klara olika arrangemang.

– Det är den vi ska utgå från – hur fixar man omställningarna i arenan. Det var vi tidigt inne på, sedan har den försvunnit från dagordningen.

– Jag har varit med om att skapa en organisation här i Högbo som ska klara liknande saker fast på ett annat område. Jag är en praktiskt lagd människa. Det här är en fråga jag gärna skulle engagera mig i.

– Det är väl det jag nu hoppas på. Att man väljer det förslag som ger möjlighet att göra något åt det här hållet – och sedan hjälps vi åt att genomföra det.

Arne Anderstedt är noggrann med att påpeka att han inte längre sitter i SAIK:s styrelse, och det är därför han nu släpper loss sina åsikter. Och han läser innantill från ett papper, för att en sista gång betona hur han ser på tisdagens beslut:

”Här vilar föreningen som låg högst i maratontabellen och vann SM-guld året före begravningen.

Och laget som sandviksbon var stolt över, men som makthavarna ratade.

Sandviken var känd för SAIK och Sandvik, nu återstår bara Sandvik.”

• Överord?

– Nej, jag tycker verkligen att de som fattar beslut om att bandyn ska spelas ute, mer än några enstaka matcher per säsong, ska vet att de också håller i yxan och avrättar föreningen.

Mer läsning

Annons