Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändringar som gett resultat

Försvaret har alltid varit Gefle IF:s styrka.

Och efter sex raka nollor står det starkare än någonsin.

– Vi drog slutsatser från i fjol och gjorde en del ändringar, förklarar GIF-tränaren Pelle Olsson.

Annons

Lärdomar från den struliga fjolårssäsongen låg till grund för en utvärdering i vintras, som i sin tur ligger bakom det kompakta försvarsspel som nu möter Gefle IF:s motståndare – förutom en storspelande målvakt i Mattias Hugosson förstås.

Och Pelle Olsson nämner speciellt två punkter där han tycker laget har förbättrat sig avsevärt.

– Under förra våren hade vi problem med inlägg, där vi släppte in en hel del mål. Det lyckades vi rätta till under hösten med bättre samarbete i press-spelet ute på kanterna, och den vägen har vi lyckats fortsätta på.

– På hösten åkte vi i stället på många kontringar, eller halvkontringar egentligen, när vi inte ställde om från anfallsspel till försvarsspel tillräckligt snabbt. Den biten har vi också blivit mycket bättre på i år, vi är snabbare tillbaka i försvarspositionerna nu.

Nu saknas Yussif Chibsah, avstängd efter tre gula kort, och det innebär automatiskt förändringar på innermittfältet. Marcus Hansson kompletteras antingen med Zakaria Abdullai eller Suad Gruda.

– Det är ett tacksamt läge att komma in i, oavsett vem det blir, eftersom vi är ett lag i form. Annars gör man ofta förändringar när något inte funkar, och då kan det vara svårare, säger Pelle Olsson.

• IFK Göteborg vill väl gärna anfalla just på kanterna?

– När man analyserar IFK brukar man tala om inläggen från Stefan Selakovic. Nu är inte han med så vi får se vad det innebär, det beror lite på vilket lag de ställer upp med. Men vi är förberedda på flera olika alternativ.

• Men just IFK Göteborg har ni haft svårt för, inte en seger sedan 2006?

– Åren 2007 till 2009 hade vi tre mörka år mot IFK, och förlorade även i cupen. Men i fjol fick vi två positiva resultat: 0–0 hemma med mersmak och 2–2 borta när vi säkrade kvalplatsen. Så jag tycker vi stängde den diskussionen där och då. Vad som hände tidigare kan inte dagens trupp lastas för.

• Vad tror du det betyder för IFK Göteborg att de inte har Ragnar Sigurdsson i backlinjen längre?

– På lång sikt är svårt att säga. För vår match betyder det nog inte så mycket, de får in Kalle Svensson som är en erfaren spelare i stället.

Mer läsning

Annons