Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandyförbundet undersöker jäv i ekonominämnd

Ordföranden i bandyns ekonominämnd ska vara opartisk.

Men Gävlebon Torgny Hjalmarsson sitter i styrelsen för två företag som sponsrar SAIK.

Annons

– Det kan vara en jävsituation, men det beror helt på hur man hanterat det i nämnden, säger bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin.

Torgny Hjalmarsson har varit ordförande i ekonominämnden de tre senaste åren. Nämnden består av representanter från bandyförbundet och elitserieföreningen (FSE) och har till uppgift att granska elitklubbarnas ekonomi, ställa krav och även att bistå med råd och hjälp.

I förbundets egna regler fastställs att nämnden ska ha en opartisk ordförande.

Men Torgny Hjalmarsson sitter i styrelsen för BJ Markbyggnads AB och Almer Oil & Chemical Storage AB, två företag som också sponsrar SAIK, under sponsorkategorin SAIK:s vänner.

– Jag var revisor i båda företagen tidigare och blev kvar. Att BJ Mark sponsrar SAIK vet jag om, de har ju namnet på dräkten till och med, men att Almer Oil var sponsor visste jag faktiskt inte, säger Torgny Hjalmarsson.

Håller du inte med om att det ser lite konstigt ut?

– Nej, det tycker jag inte. Jag ser inte hur det skulle vara en jävsituation, och har inte ens funderat i de banorna. Jag är inte med och bestämmer vilka som ska sponsras.

Håkan Ramsin medger dock att det kan röra sig om misstänkt jäv, men reserverar sig samtidigt.

– Om han avstått från att ta ställning till SAIK är det inget problem, normalt sett gör man ju det om det finns risk för jäv. Men i dagsläget kan jag inte ha någon uppfattning, jag måste titta närmare på hur det fungerat i nämnden först.

Peter Olsson från Västerås är ordförande i elitserieföreningen och dessutom medlem i ekonominämnden. Han fick SAIK på sin lott när han kom med i nämnden och har sedan dess haft huvudansvaret för granskningen av klubben.

Han förklarar arbetsordningen med att beslutet om att ge elitlicens eller inte växer fram under granskningen och att nämnden sedan går på granskarens linje.

– Hittills har det alltid varit så, vi har varit eniga i samtliga fall. Rent teoretiskt kan det väl komma till en omröstning, men hittills har det aldrig hänt, säger Peter Olsson.

Under säsongen granskades åtta elitserieklubbar, och samtliga som hängde kvar i elitserien fick förnyad elitlicens.

Vad säger du till dom som tycker att ekonominämnden är tandlös och att klubbarna klarar sig för lindrigt undan?

– Det tyckte jag också innan jag kom med i nämnden, sedan har jag fått en helt annan förståelse. När ekonominämnden kom till 2003 var det samlade underskottet i elitföreningarna nästan 18 miljoner kronor, i dag är det 2,6 miljoner. Många av klubbarna mår avsevärt bättre i dag, säger Peter Olsson.

Mer läsning

Annons