Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bernhard" borta sex månader

Smällen på träningen var värre än befarat.

Korsbandet är av och Daniel Bernhardsson väntas vara borta från fotbollen i minst sex månader.

Det betyder samtidigt att Gefle IF har akut brist på ytterbackar.

Annons

Trotjänaren Daniel Bernhardsson har klarat sig bra från skador tidigare under karriären. I fjol missade han några matcher på grund av ett skadat lår, men annars har han sprungit där på sin kant. Upp och ner, år ut och år in.

Men den här säsongen blir inte som de andra. På onsdagens träning kolliderade han med målvakten Emil Hedvall när bägge två försökte nå samma boll.

Smärtan var omedelbar, men varken Bernhardsson själv eller någon annan i Gefle IF trodde att det var så farligt. Men, för säkerhets skull inför stundande träningsläger i Barcelona, skickades han under fredagen på en magnetröntgen i Stockholm.

Och beskedet var nedslående. Det bakre korsbandet är av, vilket är ovanligt, och rehabiliteringstiden beräknas till nånstans kring sex månader, vilket i så fall betyder en återkomst i slutet av augusti – om allt går som det ska.

För 35-årige Daniel Bernhardsson, som är inne på sin 14:e säsong i GIF, tänker inte ge upp fotbollen så lätt.

– Jag hoppas att jag kan komma tillbaka, jag ska göra mitt bästa i alla fall. Nu får man först och främst ta in det här mentalt, och sedan får jag ta ett snack med vårt medicinska team i veckan om hur vi ska gå vidare och vad som behöver göras.

Bernhardssons skada är tråkig i sig, och extra tråkig med tanke på de problem som tränaren Pelle Olsson redan har med just sina ytterbackar.

Pär Asp och William Lundin är också skadade, liksom sydafrikanen Sive Pekezela, som man tänkt sig som ett ytterbacksalternativ. Det betyder att det just nu bara finns en ytterback tillgänglig – Jens Portin.

I lördagens träningsmatch mot Syrianska tar Anders Wikström hand om högerbacksplatsen. Olof Mård är dock tillbaka och gör säsongsdebut som mittback.

Men Pelle Olsson menar att man måste rekrytera, speciellt eftersom man av ekonomiska skäl valt att banta truppen till den här säsongen.

– Det kostar självklart en del, men vi måste titta på det. Vi har inte tillräckligt många försvarsspelare just nu och behöver täcka upp.

Han lider med sin högerback.

– Det är väldigt tråkigt för honom, och samtidigt tråkigt för oss. Han är ju väldigt allround, och när vi är nån spelare färre så blir de spelarna extra viktiga.

Eftersom Daniel Bernhardsson blir sjukskriven frigörs åtminstone lönekostnaden.

På Gefle IF:s långa skadelista finns nu Mikael Dahlberg, Pär Asp, William Lundin, Sive Pekezela, Johan Svantesson, Marcus Hansson och Daniel Bernhardsson.

Dahlberg, Asp och Pekezela ska dock kunna träna igen under lägret i Barcelona, som inleds på måndag. Marcus Hansson är också på väg tillbaka, men inte riktigt i matchdugligt skick ännu.

Mer läsning

Annons