Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chibsah ger sig in i affärsvärlden

En del hade kanske nöjt sig med att vara allsvensk fotbollsstjärna.

Inte Yussif Chibsah. GIF-mittfältaren är numera även stolt innehavare av en butik som bland annat säljer afrikansk mat, äkta löshår och afroperuker.

Annons

Yussif Chibsah från Ghana är på god väg att bli en gigant på fotbollsplanen, med uppoffrande och vägvinnande spel i mer eller mindre varje match.

Utanför planen är han en minst lika stor profil.

Vi har tidigare berättat om hans gästfrihet gentemot Gefle IF:s andra ghanan, Zakaria Abdulai, som under en period fick bo i Chibsahs lägenhet, och vi har berättat om Chibsahs nystartade stiftelse i hemlandet som bland annat ska ge de allra fattigaste rent vatten och en bra sjukförsäkring.

Nu bidrar han till att göra Gävles centrum färgstarkare med nyöppnade Chibsah Afrikana Market.

– Hon som hade affären ville sälja, så då funderade jag ett tag och tyckte att det var intressant, och ett sätt att komma i kontakt med fler människor. Framför allt för min fru som inte känner så många och inte har något jobb, berättar Chibsah.

• Hur mycket kostade butiken?

– Det vill jag helst inte prata om, säger han med ett leende.

Sumaiya, Yussifs hustru, är den som tar hand om den lilla salongen där kunderna kan få såväl äkta som konstgjort löshår.

Butiken säljer även afrikanska livsmedel, bland annat palmolja och mjölkpulver, skönhetsprodukter, afrikanska kläder samt afroperuker – som har så strykande åtgång att det för tillfället är slut när Sporten kommer på besök.

Vid kassan står delägaren Adelaide Letsa, även hon från Ghana. Hon öser beröm över sin kompanjon.

– Det var ett unikt tillfälle när Chibsah – vår store man! – kom med det här förslaget. Jag tycker det är fantastiskt, vi är som en liten familj här. Och man får träffa folk från hela världen, säger Adelaide, som berättar att hon har en magisterexamen i religionsvetenskap men har jobbat inom äldreomsorgen på sistone.

Yussif Chibsah själv kommer även i fortsättningen att lägga mest fokus på fotbollen och Gefle IF. Förstås. Men när han har en ledig dag, och hustrun Sumaiya är i skolan och lär sig svenska – ja, då är han beredd att hoppa in bakom kassadisken.

– Jag tycker att det är roligt. Min mamma hade en liknande butik i Ghana, och när vi var små brukade vi hjälpa till efter skolan, säger Chibsah.

Många av kunderna kommer från omkringliggande städer som Sandviken, Falun och Borlänge, berättar Adelaide. Enligt henne skulle dessa annars behöva åka till Stockholm för att hitta en liknande butik.

Bland besökarna kan även nämnas GIF-spelarna Sebastian Senatore och James Frempong.

– James pappa är ju också från Ghana, så när han var på besök i Gävle kom de hit. Det tycker jag var fint av dem, säger Chibsah.

– Vi är lite som en familj många av oss i Gefle IF också, och de är på mig hela tiden och frågar om affären och var den ligger. En gång gick Micke Dahlberg och hans flickvän förbi när jag stod i kassan, då fick de komma in och titta. Och Daniel Theorin har varit här.

Det här med business är inte något nytt för 27-åringen.

När Yussif Chibsah lämnade Ghana lämnade han även sitt yrkesliv som bonde bakom sig. Nu har hans far tagit över farmen och de 10–15 anställda, men den fotbollsspelande sonen har inte helt släppt greppet om familjeföretaget.

– När jag åker hem brukar jag vara där. Nu har min farbror, som varit FN-diplomat, blivit mer engagerad och det ser ut som om vår farm ska bli ett utbildningscentrum för studenter som ska lära sig om jordbruk. Då får eleverna komma till oss och göra praktik i ett halvår eller ett år, berättar Chibsah.

Den här farbrorn, Alhaji Sidu Chibsah, är också styrelseledamot i Chibsah Foundation, liksom butikskompanjonen Adelaide Letsa. Det är en stiftelse i Ghana med tre delprojekt – att hjälpa fattiga att få råd med sjukvård, att borra efter rent dricksvatten och att ge stipendier till duktiga fotbollsspelare så att de kan kombinera idrotten med utbildning.

• Hur går det med stiftelsen?

– Det går bra. Vi har identifierat en by där de flesta är väldigt fattiga och ska registrera 10–20 personer i det nationella sjukförsäkringssystemet. För även om det kostar ganska lite är det vissa som ändå inte har råd med det.

– Vi tittar också på var det verkligen behövs borras för vatten, och när det gäller fotbollen försöker vi komma i kontakt med personer i och utanför Sverige så att vi ska kunna hjälpa ungdomar som är bra både på fotboll och skola.

Adelaide Letsa tittar in i salongen dit intervjun har flyttat och upprepar än en gång att Yussif Chibsah är ”vår store man”.

– Jag är skyldig dig så mycket, säger hon, men viftas undan med påståenden om det motsatta.

– Nej, nej, det är hon som har hjälpt mig och min fru. Tillsammans med Gefle IF är det hon som har hjälpt oss ända sedan vi kom hit, hur det fungerar med det svenska systemet och sånt, berättar Chibsah.

Han verkar trivas med livet för tillfället. Och på fotbollsplanen.

Annat var det förra säsongen när GIF med nöd och näppe höll sig kvar i allsvenskan.

– Jag hatar att förlora. När det gick dåligt i fjol var jag väldigt, väldigt nere. Pelle (Olsson, tränaren) fick ringa mig flera gånger och muntra upp mig, säger Chibsah.

Nu är läget ljusare, men trots att GIF inte har långt kvar till den poängskörd som laget tog på hela förra säsongen (29) vågar han inte andas ut.

– Vi har gjort det bra, men kan inte slappna av än. Om vi kommer upp i 30 poäng, då är vi lite säkrare och kan slåss för någonting bättre.

• Kan GIF vinna SM-guld till och med?

– Självklart, alla lag i allsvenskan har den möjligheten. Men det behövs mer än bara en möjlighet, säger Chibsah klurigt.

Mer läsning

Annons