Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chibsah hjälper sitt hemland – via egen stiftelse

Yussif Chibsah är lyckligt lottad som kan leva på fotbollen.
Nu vill han ge något tillbaka till sitt hemland Ghana – och har startat en egen stiftelse.
– Folk dör för att de inte har pengar, säger Chibsah.

Annons

Chibsah Foundation inledde sitt arbete i Ghana i fjol, och för närvarande håller grundaren Yussif Chibsah på att registrera stiftelsen i Sverige. Det blir lite mer ordning och reda om den lyder under svenska lagar, resonerar han.

Stiftelsen har tre delprojekt. Ett går ut på att borra brunnar i norra delen av Ghana där dricksvattnet ofta är förorenat och leder till att befolkningen får sjukdomar.

– Vissa får gå en sträcka motsvarande Gävle–Valbo för att få sitt vatten, säger Chibsah.

Ett annat projekt handlar om att hjälpa fattiga med sjukvård. En insats på 15 dollar gör att en hel familj blir försäkrad, men många har inte de pengarna.

– I Ghana finns det många som inte har råd att åka till sjukhus om de blir sjuka. Folk dör för att de inte har pengar, säger Chibsah.

Det tredje projektet syftar till att hjälpa unga men fattiga fotbollsspelare att kombinera idrotten med studier. Chibsah har själv en lillebror, Abdul-Faisal Alhassan, som tack vare honom kan ta examen från en skola i USA i maj i år.

– Jag fick ett stipendium 2004 men kunde inte åka eftersom jag hade så mycket med OS-landslaget då. Jag frågade om min lillebror kunde få stipendiet i stället, men de visste inte så mycket om honom så han fick det bara till 50 procent. Jag hjälpte honom med en del pengar och när det gick bra för honom fick han efter ett tag fullt stipendium, berättar Chibsah.

– Nu vill jag hjälpa fler att få den här chansen.

Stiftelsens pengar kommer delvis från Yussif Chibsah själv och från företag som sponsrar projekten.

Mer läsning

Annons