Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cupseger – räkna med SAIK

SAIK vann Svenska cupen för tredje året i följd, i och med söndagens finalseger mot Hammarby med 6–5. Och nu är det ingen som underskattar svenska mästarna längre.

– Det är många som trott att vi skulle vara mycket sämre i år, säger lagkaptenen Daniel Berlin.

Annons

Efter Champions cup har SAIK i tur och ordning besegrat Bollnäs, Villa, Edsbyn och nu Hammarby – samtliga förmodade topplag i vinter.

Viktigt att sätta sig i respekt och visa vad man kan, menar Daniel Berlin, trots att det bara är försäsong.

– Det har gått över förväntan, rent realistiskt var vi inte en av favoriterna, men vi har spelat bättre och bättre under turneringens gång. Vi överträffar oss själva, säger han.

SAIK har gjort sitt bästa för att tona ner alla förväntningar under den tidiga hösten, och hänvisat till ett ungt lag som tappat rutinerade spelare som Daniel Eriksson, Daniel Mossberg och Misha Svechnikov.

Men det maskhållandet går inte längre. SAIK lär bli guldfavorit igen, oavsett vad man tycker om det.

– Får vi ihop det på ett bra sätt så kommer vi vara med och slåss om SM-guldet. Många har trott att vi skulle vara mycket sämre i år, men själva har vi inte sett det så. Vi vet att vi har potential, men det är många unga spelare också, säger Daniel Berlin.

Yngst av alla, 16 år, är Erik Pettersson. Men det märktes inte i finalen. Pettersson gjorde tre av SAIK-målen och imponerar på sin omgivning.

– Han är en stor talang, och gör det bra, han har förtjänat sin istid. Men vi ska inte lägga för stor press på honom, varje mål han gör är positivt, säger Daniel Berlin, som också hyllar nyförvärvet Johan Löfstedts insats i cupen.

Löfstedt blev slutspelets skyttekung, och gjorde totalt tio mål på tre matcher från sin offensiva mittfältsposition.

SAIK gjorde en bra första finalhalvlek mot Hammarby, men tröttnade sedan i den andra halvleken – mycket på grund av att man tvingades gå på kort om folk efter skadorna på Joakim Bergman och Ted Haraldsson. Hammarby hade chanser att kvittera, men med lite tur lyckades SAIK ändå hålla undan och ta sin tredje raka titel i Svenska cupen. För besväret fick föreningen också 60 000 kronor.

Nu väntar en lugnare träningsvecka innan fokus skiftas mot nästa uppgift – World cup på hemmaplan med start 13 oktober.

– Det är då vi ska vara som bäst under försäsongen, det är målet. Men vi kommer inte ha något favorittryck då heller, det ligger på de ryska lagen, säger Daniel Berlin.

Men ryssarna är åtminstone förvarnade – underskatta inte SAIK.

Mer läsning

Annons