Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför avgör SAIK hemma

Hemmaplan har större betydelse i bandy än i ishockey och fotboll. Det visar Sportens granskning – som förbryllar experten Hans Johansson, ända tills han kommer på den troliga förklaringen.

Annons

Kvartsfinalerna har varit lättippade så här långt med idel segrar för hemmalagen, så när som på Broberg som inte lyckades vinna över Bollnäs på Hällåsen.

– Normalt vågar man mer hemma, så det är inte så konstigt. Det är i jämförelsen med de andra sporterna som det blir märkligt. Varför ska det vara en sån stor skillnad? säger Hans Johansson, tidigare expert på SVT.

Som efter att ha resonerat lite fram och tillbaka ändå levererar en teori som låter hållbar.

– En klar skillnad mellan fotboll och ishockey jämfört med bandy är att spelarna där inte behöver jobba, utan kan koncentrera sig helt på sin sport. En bandyspelare har troligen jobbat samma dag som det är match och spelar man hemma sparar man i sådana fall väldigt mycket energi när man slipper resan.

– Är det bortamatch kommer man ofta på plats ganska sent också eftersom budgeten är tajt och klubbarna vill undvika övernattningar.

En sak som han dock inte kan förklara är att hemmaplansfördelen är ännu större om man bara tittar på matcher mellan de åtta bäst placerade lagen.

– Det är jäkligt märkligt, säger Johansson.

I egenskap av tidigare Edsbynspelare håller han på bortalaget i kväll, men tror... att hemmaplan blir avgörande.

– Jag har en känsla av att Sandviken har ett större spel och en större kapacitet.

Mer läsning

Annons