Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den här gången ska World cup bli en publiksuccé

13–16 oktober arrangerar SAIK World cup i bandy i Göransson Arena för tredje gången.
Genom att anlita Uppsalabaserade eventföretaget Qase ska nu arrangemanget bli något annat än bara en bandyturnering i en inomhushall.

Annons

För SAIK har inte World cup blivit någon succé, och därför har man vänt sig till en samarbetspartner. Qase har numera ett helhetsansvar för SM-finalhelgen i Uppsala fram till den sista finalen där 2012 (sedan tar nya nationalarenan i Råsunda över).

Qase har också en stark koppling till Sandviken och inte bara till bandysporten. Företagets delägare Niklas Ulander kommer från Årsunda, och nyanställd på företaget som säljare med inriktning på World cup är tidigare SAIK-målvakten Andreas Müller.

SAIK behöver nu inte heller ta några ekonomiska risker med arrangemanget, vilket är tämligen självklart med tanke på läget i klubben, utan sitter som sämt med ett plus-minus-noll-läge.

Risken, den tar Qase.

En morot nog för att ordna något helt annat.

– Vi ser en stor potential i World cup. Vi arrangerar ju SM-finalen på en grusplan med några läktare varje år, nu kommer vi till en arena som har helt andra möjligheter, säger Niklas Ulander.

– Egentligen lägger vi ingen energi på själva bandyn, för den sköter SAIK. Utan vi fokuserar på kringarrangemangen, där den stämning som inte funnits tidigare ska byggas upp.

– Vi ska verkligen skapa något som först och främst lockar sandviksborna till arenan, vare sig de är bandyentusiaster eller inte.

Både SAIK och Qase är noga att betona att årets arrangemang, det är mindre än en månad kvar, är det första stadiet i utvecklingen av World cup. SAIK har ett treårsavtal i nuläget.

Qase kommer att jobba mycket med företagspaket, någon som varit en framgångsrik formel vid SM-finalen.

SAIK gick i fjol till semifinal i turneringen, och laddar som bäst för Svenska cupen i Lidköping. Där möter laget på fredag kväll hemmalaget Villa i den arenan.

– Men trots att vi spelar flera turneringar varje försäsong, så är det sportsligt sett bara World cup som räknas, säger SAIK-stjärnan Daniel Berlin.

– De åtta bästa svenska lagen, och de sju bästa ryska. Det innebär en riktigt bra turnering. Fortfarande är det här en titel som exempelvis ryssarna rankar högt, säger Berlin.

Ett väl upplagt spelprogram, med SAIK på bra tider och med Bollnäs–Edsbyn som nattmatch, är en pusselbit i att locka de mest bandyintresserade.

– Vi får vl göra vårt också, säger Berlin. Jag tycker det händer mycket positivt runt SAIK numera, och det här är ytterligare en grej. Som spelare är det inspirerande.

Mer läsning

Annons