Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domare träffad av boll kastad av åskådare

Här knockas assisterande domaren Tomas Ljung. En supporter, troligen VSK:are, träffade Ljung med en hård boll av plast.
Polisen har identifierat den skyldige.

Annons

Det var bara några minuter kvar av den första semifinalen mellan SAIK och Västerås SK när någon i publiken på Jernvallen fick hjärnsläpp. En boll kastades in på isen och på vägen träffade den Tomas Ljung, en av de assisterande domarna.

Några minuter passerade innan matchen kunde blåsas igång igen och avslutas. Tomas Ljung har aldrig varit med om något liknande tidigare.

– Nej, faktiskt inte. Peppar, peppar så har jag varit förskonad från såna här händelser. Det här var en tråkig incident, säger Tomas Ljung till Sporten.

Åskådaren hade köpt bollen till den traditionsenliga kasttävlingen, som i går genomfördes vid den första av de två pauserna (matchen spelades 3x30 minuter). Men åskådaren valde alltså att använda bollen till något helt annat.

Bollen träffade Ljung på baksidan av högra låret.

– Det sved till rejält i låret. Det var ju ingen riktig bandyboll, utan någon annan jättehård boll av plast. Jag fick en liten lårkaka, berättar Örebrodomaren.

– Den kastades väl från läktarplats. Men jag vill inte uttala mig så mycket mer om det. Polisen får ta tag i det här nu.

Huvuddomaren Peter Öhrlund, också han från Örebro, kommer att formulera en anmälan på förmiddagen i dag. Anmälan kommer sedan att skickas in till tävlingskommittén på svenska bandyförbundet.

– Vi ska snacka ihop oss och gå igenom kort och koncist vad som hänt. Därefter kommer jag att skriva en anmälan, för bristande säkerhet, säger Peter Öhrlund.

Sedan är det upp till tävlingskommittén att bestämma om något av lagen ska bestraffas.

Mats Westling, ordförande i tävlingskommittén, såg inte matchen mellan SAIK och Västerås SK i går. Men efter Sportens beskrivning av incidenten i slutskedet av matchen, kan han ändå redogöra för vilka beslut som kan fattas framöver.

– I det här läget är vi först och främst beroende av domarnas rapport. När vi väl har fått in en anmälan kan vi hämta fler yttranden från andra berörda. Spelare kan exempelvis få ge sin syn på händelsen, säger Westling och fortsätter:

– Det är två parter som har ansvar. Arrangören har självklart ett ansvar att se till att säkerheten fungerar, samtidigt som det naturligtvis är jättesvårt att hålla ordning på stökiga supportrar. Bortalaget har också ett ansvar, det bör finnas några som följer med supportrarna och kollar så att de sköter sig. Det förebyggande arbetet är jätteviktigt.

Om något lag eller rentav båda lagen blir bestraffade, är böter det mest troliga.

– I tidigare liknande fall har det blivit böter, både för hemma- och bortalaget. I det här fallet är det svårt att säga hur det kommer att bli. Det är ju inte lätt för SAIK att förhindra att en dåre slänger in en boll på isen, säger Westling.

– Nej, det bedömer jag som synnerligen osannolikt.

Polisen har identifierat en man, men ingen har ännu gripits för incidenten i går.

– Vi kommer att gå igenom en övervakningsfilm och har goda förhoppningar om att kunna lösa det här, säger Göran Nordin, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg.

Nordin är ganska säker på att det är en VSK-supporter som kastade bollen.

– Det är ingen dålig gissning, eftersom bollen kom från VSK-klackens håll. Dessutom fick ju VSK stryk med 4–1, så jag antar att supportrarna var irriterade, säger Göran Nordin.

Mer läsning

Annons