Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla smällar för SAIK i World cup

World cup är över för Johan Löfstedt sedan axeln hoppat ur led mot Zorkij.
Är elitseriepremiären nästa lördag i fara?
Inte enligt Löfstedt. SAIK-läkaren Bertil Berggren är dock av en annan uppfattning.
– Det handlar om veckor, förmodligen mer än en månad innan han är tillbaka.

Annons

Det var alldeles i slutet av den första halvleken i gruppfinalen mot Zorkij som Johan Löfstedt blev liggande efter att ha fått en lätt smäll. Det såg först inte så allvarligt ut, men när Löfstedt blev kvar, knästående på isen, förstod lagkamraterna allvaret och hjälpte honom av isen och in i omklädningsrummet.

Där fick en ambulanssjukvårdare tillsammans med Bertil Berggren trycka till axeln i rätt läge igen.

– Det gjorde fruktansvärt ont och jag förstod direkt att axeln hoppat snett. Jag trodde att den skulle glida tillbaka av sig själv, men det gjorde den inte.

Axelskador är vanliga i bandyn, där spelarna ofta dråsar i isen och inte har några skydd på överkroppen. Johan Löfstedt har själv drabbats tidigare.

Högeraxeln opererades för tre år sedan, efter att ha hoppat ur led vid upprepade tillfällen.

– Säkert 15-20 gånger. Vänster har jag inte haft några problem med, men det är ändå tur i oturen för jag använder mest höger arm när jag spelar.

I dag ska axeln röntgas i Gävle och World cup är över för hans del. Elitseriepremiären mot Villa-Lidköping är bara en dryg vecka bort, och i högsta grad i fara.

– Den vill jag spela, det har gått förut och det finns skydd man kan använda.

SAIK:s läkare Bertil Berggren är dock inte fullt lika optimistisk. Enligt honom väntar en betydligt längre frånvaro med rehabträning för att stärka musklerna kring axelleden.

– Sånt här tar tid. Det handlar om veckor, mer än än en månad i alla fall.

Det betyder att Johan Löfstedt i så fall missar runt åtta matcher i inledningen av serien. Ett tungt avbräck då Löfstedt är SAIK:s viktigaste mittfältare och den som driver lagets offensiva spel tillsammans med Erik Säfström.

Mot Zorkij var han SAIK:s bästa spelare innan skadan. Utan honom såg laget nästan chockat, förlamat ut i den andra halvleken. Christoffer Edlund hade chansen att kvittera till 2–2 på straff, hans andra i matchen, men missade och i stället stack Zorkij upp och gjorde 3–1 och punkterade gruppfinalen.

För SAIK återstår nu den sista gruppspelsmatchen mot finska Kampparit, en match man vinner både med och utan Johan Löfstedt. Enda chansen att SAIK missar slutspel är om Kuzbass skulle råka slå Zorkij med 6–4, 7–5, 8–6 osv. Högst osannolikt.

SAIK–ZORKIJ 1–3 (1–2)

Målen: 1–0 (6) Christoffer Edlund (straff), 1–1 (11) Patrik Nilsson (straff), 1–2 (21) Patrik Nilsson, 1–3 (38) Maxim Ishkeldin.

Publik: 1 500.

SAIK:s tre stjärnor

3: Johan Löfstedt, mf

2: Joel Othén, mv

1: Erik Säfström, yh

Mer läsning

Annons