Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En poäng är viktig – men GIF behöver fler

Tre matcher – sju poäng.

Gefle IF klarade av sin viktiga vecka med bravur, även om 0–0 mot Kalmar inte blir så mycket att minnas.

– På förhand hade vi tagit det direkt, säger GIF-anfallaren Mikael Dahlberg.

Annons

Sju poäng, och tre hållna nollor mot i tur och ordning Mjällby, Sundsvall och Kalmar gör att Gefle IF förvandlats från ett lag som jagar till ett som jagas.

Varje ynka poäng är viktig, och 0–0 innebär ytterligare marginal ner till kvalstrecket eftersom Sundsvall förlorade.

Men det fanns ändå besvikelse i ett ganska utmattat omklädningsrum efteråt. Kraften att platta till ett defensivt Kalmar fanns inte riktigt där, trots en viss anstormning sista kvarten.

Smålänningarna ställde upp med tre mittbackar och två defensiva yttermittfältare, vilket inte direkt höjde underhållningsvärdet.

– Det var ovant. Det är sällan man möter tre mittbackar i allsvenskan, och det var lite överraskande för det är inte så Kalmar brukar spela, säger Mikael Dahlberg.

– Normalt sett har man varsin mittback som anfallare, men nu fanns det helt plötsligt en extra där.

Kalmartränaren Nanne Bergstrand förklarade taktiken så här:

– Vi har haft stora problem med GIF:s forwards tidigare, bland annat hemma i våras. Därför ville vi testa en annorlunda taktik med tre mittbackar, för att stänga av ytorna på ett bättre sätt. Det lyckades vi bra med, de hade svårt att skapa tryck.

Gefle vann faktiskt bollinnehavet, 51–49, vilket är lika ovanligt som ett kryss mot Kalmar är vanligt. Det här var sjunde mötet, av de åtta senaste, som slutat oavgjort. På Strömvallen var det fjärde året i följd.

Gefle IF har nu 29 poäng, och under de fyra senaste åren, när antalet lag i allsvenskan varit 16 till antalet, har 30 alltid räckt för att slippa kvalspel.

Men den statistiken vågar ingen luta sig emot i den knallhårda streckstriden.

– Vi behöver fler poäng, helt klart. Hur många är svårt att säga, vi är lite tråkiga och tar en match i taget. Men vi har tagit bra poäng i veckan, vi har vunnit rätt matcher nu på slutet, säger vänsterbacken Jens Portin.

Mikael Dahlberg:

– Det är viktigt att vi vinner våra matcher, tar våra poäng. Sen hur många som kommer krävas, ingen aning. Bara det inte blir vi som får kvala så är jag nöjd.

Poängen mot Kalmar noteras. Resten är redan glömt.

Erik Illerhag

Mer läsning

Annons