Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik, 16, är helt klart i yngsta laget

SAIK har elitseriens yngsta lag – yngst av alla är Erik Pettersson.

Men det är inte vilken 16-åring som helst.

Han har redan hunnit med att avgöra en cupfinal, och göra mål på självaste Dynamo Moskva.

I dag gör han ”riktig” elitseriedebut när SAIK ställs mot Villa-Lidköping.

Annons

Borta är Svechnikov, 38, Daniel Mossberg, 30, och Daniel ”Zeke” Eriksson, 37.

Det gör att SAIK:s snittålder den här säsongen landar på smått otroliga 22,5 år. Det är nästan två års skillnad till näst yngsta laget i elitserien – Västerås. Och hela fem års skillnad till det äldsta – Sirius.

Åldermännen i år blir Mikko Aarni, 30, och Mikael Nilsson, 27.

Klart yngst är Erik Pettersson, som fyllde 16 år den 22 juli. Men han är faktiskt inte yngst i hela elitserien, det finns några killar som är födda tidigare på året än Erik.

Men SAIK-talangen är förmodligen den som får mest speltid. Låg ålder är inget hinder för att ta en plats hos svenska mästarna. Inte när man gjort mål, mål, mål under försäsongen och visat total brist på nerver, oavsett motstånd.

Eller vad sägs om ett hattrick i Svenska cup-finalen mot Hammarby?

Eller ett av målen när SAIK sensationellt slog ut Dynamo Moskva i World cup?

– Det målet måste vara mitt viktigaste hittills. Hemmapublik, tv-sändning, det var bara ett enda stort glädjerus när jag såg bollen gå in.

– Men cupfinalen var härlig också. ”Bella” (Daniel Berlin) var framme på uppvärmningen och skulle lugna ner mig. Han sa att ”vi bryr oss inte om hur många mål du gör, gå ut och kämpa och gör ditt bästa bara”. Och så gjorde jag tre stycken, ganska häftigt!

Vi träffar Erik efter skoldagens slut på Bessemergymnasiet i Sandviken. Den här hösten har han börjat bandygymnasiet, vilket innebär en stor omställning i livet.

Han har flyttat hemifrån, från Söderfors till en egen lägenhet i Norrsätra, och får nu själv ta hand om tvätt, städning och den så viktiga maten. Och det var aldrig någon tvekan, han sökte inte någon annan skola. Visserligen kom han inte in på förstahandsvalet, byggprogrammet, utan det fick bli det industritekniska programmet i stället, där han lär sig svarva, svetsa, bocka plåt, och en hel del annat. Erik gillar att använda händerna.

– Och så vill jag ha ett yrke som går att kombinera med bandyn, jag vill in på Sandvik efter skolan, säger Erik målmedvetet.

Han följer i Patrik Nilssons fotspår, förebilden som är uppväxt på samma gata i Söderfors. Nilsson flyttade också till Sandviken i ung ålder för att gå bandygymnasiet, och slog igenom tidigt i SAIK.

Och mål gjorde han också, en hel del.

• Tänker du nånsin på att du är så ung?

– Nej, inte egentligen, inte mer än att jag får höra att jag är bra för min ålder ibland. Men hela laget är ungt, och vi tänker likadant. De tar bra hand om mig och jag trivs jättebra.

• Din pappa, Håkan, är en av tränarna i SAIK. Hur är det?

– Bara bra, jag tänker inte så mycket på att han är min pappa, jag ser honom som en vanlig person. Men han hjälper mig mycket och berättar vad jag gör bra och vad jag gör dålig, så jag har lärt mig mycket av honom. Men det är många av spelarna som också pratar med mig, framför allt Bella, han är som en pappa åt allihop.

• Vad har du för drömmar?

– Jag vill ju komma med i A-landslaget nån gång, flytta till Ryssland och tjäna lite pengar, och spela i SAIK. Och kanske kan jag själv bli en lagpappa i framtiden.

I fjol fick han vara med under försäsongen, gjorde två byten i elitseriepremiären mot Sirius och satt på bänken mot Hammarby. Eftersom han då fortfarande bodde i Söderfors och gick i skola i Tierp gick det inte att träna mer än en gång i veckan med a-truppen.

Nu är Erik Pettersson med på allvar.

Och han har redan presenterat sig.

Mer läsning

Annons