Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experterna om allsvenskans fortsättning

EM-finalen mellan Spanien och Italien avgörs i morgon.

Men redan i dag ska det spelas om allsvenska poäng igen.

Sporten tog ett uppsnack med fotbollsexperterna Pelle Blohm och Malin Swedberg samt Gefle IF:s tränare Pelle Olsson.

Häng med.

Annons

Vilket lag har överraskat mest hittills?

PB: – Elfsborgs framfart är det som jag har förvånats mest över. Även om det är väntat att de är ett topplag, så hade jag inte trott att de skulle vara så pass dominerande. Elfsborg har gått ifrån att det alltid måste vara vackert spel, som bygger på djupledsspel och mycket passningar. Nu går de snabbare mot mål. Det återstår att se om Elfsborg kommer att vara kvar i flowet när allt börjar om igen.

MS: – Det går inte att bortse från Elfsborg. Att leda allsvenskan med åtta poäng efter tolv omgångar är överraskande bra, även om vi visste att Elfsborg skulle vara ett topplag. Men jag vill även plussa för nederlagstippade Syrianska som avslutade vårsäsongen med fyra segrar på de fem sista matcherna.

PO: – Åtvidaberg. Jag går helt och hållet på tabellen och för att vara nykomling är de högt placerade.

Vilket lag är den största besvikelsen hittills?

PB: – Här kan jag nämna en rad olika lag. Men för mig som bor i Örebro är ändå ÖSK:s usla säsong den märkligaste genomklappningen. Gais och Göteborg har också underpresterat, med tanke på vilka förväntningar man hade på lagen.

MS: – Utan tvekan Örebro, som fortfarande är utan seger och det säger väl allt. Även Göteborg med sin satsning av etablerade spelare måste ses som en stor besvikelse poängmässigt.

PO: – Det har jag ingen åsikt om.

Vilken spelare minns du bäst från vårsäsongen?

PB: – Ur negativ synvinkel minns jag Örebros målvakt Jonas Sandqvist bäst. Han skulle få en nystart i karriären, men släppte alltså in fyra mål i premiären hemma mot Åtvidaberg. Därmed visade han att han var kvar i samma negativa spiral som innan.

– I positiv bemärkelse är det främst Stefan Ishizaki i Elfsborg jag har på näthinnan. Jag minns bland annat volleymålet från halva plan mot Örebro och alla fina framspelningar.

MS: – Det jag minns bäst är Häckens Waris Majeeds fem mål i 6–0-segern mot Norrköping. Det är inte ofta någon spelare på så hög nivå mäktar med att bli femmålsskytt i en och samma match. Imponerande.

PO: – René Makondele och Waris Majeed i Häcken. Tanken var att Waris skulle ersätta Mathias Ranégie och ryktet sa att han var väldigt bra. Och det har ju minst sagt besannats.

Vilket är det snyggaste målet hittills?

PB: – Det har varit många snygga mål. Ishizakis mål mot Örebro var märkligt snyggt. Men när jag tänker efter litegrann så är förstås Alexander Milosevics långskott för AIK mot Sundsvall det allra snyggaste.

MS: – Då måste jag säga Stefan Ishizakis mål borta mot Örebro från 60 meter. Det var fantastisk teknik, kraft och speluppfattning i samma moment.

PO: – Det har gjorts massor av snygga mål, men jag kommer ihåg två lite extra. Dels Alexander Milosevics långskott mot Sundsvall, och sedan Eric Larssons volley för oss mot Örebro.

Kan någon spelare snuva Waris Majeed på skytteligatiteln?

PB: – Det beror på om han blir kvar, som så ofta annars. Blir han kvar kommer han garanterat att göra fler mål och då blir det helt klart svårt att ta honom.

MS: – Ja, fjolårets skyttekung Mathias Ranégie har verkligen kapaciteten genom att han varje match skapar många målchanser. Lyckas han förvalta dem på ett än bättre sätt i höst så kan han absolut hota Majeed om segern i skytteligan.

PO: – Visst, det är en del att ta in, men samtidigt är det långt kvar av säsongen. Låt oss avvakta att ta ut någonting i förskott när det gäller individuella ligor.

Vad vill du helst se under höstsäsongen?

PB: – Efter Helsingborgs framgångar har det blivit en förändring i hur fotbollen spelas i allsvenskan. Det har inte varit så teknisk fotboll under en period, utan det handlar mer om organisation och kraft. AIK spelar likadant, och det har haft en tendens att vara framgångsrikt. Jag vill och hoppas att Malmös ambitioner att spela en mer teknisk och offensiv fotboll kan få fortsatt genomslag.

MS: – Målrika matcher med lag som vågar spela sig ur situationer likt Spanien. Sedan hoppas jag att samtliga i publiken gör det som krävs för att stötta sina lag utan att spåra ur, så vi slipper rubriker om avbrutna matcher.

PO: – För vår del handlar det om att fortsätta på den väg vi avslutade vårsäsongen. Det är viktigt att vi ökar antalet målchanser och gör fler mål. I de sista matcherna före uppehållet höjde vi nivån i försvarsspelet, och vi visade att vi är svårslagna. Nu ska vi få till helheten genom att få fart på anfallsspelet också.

Vilka vinner och vilka försvinner?

PB: – Det är jättesvårt att spekulera i då man inte vet vad som händer efter transferfönstret (stänger 31 augusti). Elfsborg har en marginal att gå på och om de kan få en bra start efter uppehållet blir det inte lätt att komma ikapp dom. I botten är det fem-sex lag som slåss. Om ÖSK hänger kvar är det ett mirakel, sedan tror jag det handlar om Gais, GIF Sundsvall, Syrianska, Djurgården och Gefle.

MS: – Kan man tro annat än att Elfsborg vinner i dagsläget? Nej, det finns ingenting som talar för att de inte ska vinna. Även om de inte har imponerat stort spelmässigt i alla matcher så har de ändå vunnit. Det är starkt. Örebro och Gais åker ur. Det ser tämligen mörkt ut för Örebro poängmässigt och Gais har inte imponerat offensivt.

PO: – Elfsborg har ett kraftfullt grepp om förstaplatsen, men de kanske inte kommer att vara fullt så framgångsrika i 30 omgångar. Det är jämnt i botten just nu, och jag har ingen lust att spekulera kring vilka som kommer att åka ur. Det kommer att visa sig i de sju-åtta sista omgångarna vilka som är inblandade i de olika striderna, så det bästa är att avvakta.

Pelle Blohm kan inte ge ett klart svar på om han tror att GIF hänger kvar, men enligt honom finns det skäl för supportrarna att känna oro.

– Gefle har i år visat brister och rasat ihop på ett sätt som vi inte sett tidigare. Laget har tappat det gedigna i sitt sätt att spela och det är oroväckande. Det är försvaret laget byggt sina framgångar på, men det känns väldigt ihåligt nu, säger Blohm och fortsätter:

– Tidigare har Gefle varit en mardröm för många lag att möta på bortaplan, men känslan nu är att det inte är lika otäckt att åka till Gävle. Laget måste hitta tillbaka till stabiliteten hemma för att klara sig kvar.

Malin Swedberg:

– Jag tror att Gefle hänger kvar, möjligen genom kvalspel. Pelle Olsson har flera gånger visat hur man lyckas med detta trots små resurser, vilket är imponerande.

Mer läsning

Annons