Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filip vill bli SAIK:s näste toppmålvakt

Sandviken har matchboll mot Vänersborg i kväll.

Vinst och en semifinal mot Villa väntar. Och reservmålvakten Filip Berglönn tror att laget grejar det.

– Vi har ett bättre lag än Vänersborg, säger han.

Annons

Filip Berglönn utses till Månadens junior för sina insatser när Sverige tog ett P19-guld i Norge i slutet av januari.

I A-laget har 18-åringen rollen som reserv bakom Joel Othén, tillsammans med Abbe Bodin. När SAIK i dag tar bussen ner till Vänerns strand är det Abbe som är med, Filip Berglönn får koncentrera sig på sitt slutspel – det med U20-laget. På torsdag spelas första kvartsfinalen mot Edsbyn på bortais.

SAIK tillhör som vanligt favoriterna, men laget som gått som tåget i juniorernas elitserie är det regerande mästarlaget – Vänersborg.

Med tanke på att Joel Othén inte missat en match de senaste säsongerna, och samtidigt har sina bästa år som målvakt framför sig, så är det inte direkt den lättaste uppgiften som Filip Berglönn har framför sig om han tänkt sig att bli elitseriemålvakt i SAIK-tröjan.

– Jag vill ju bli en toppmålvakt och då måste man spela matcher för att skaffa sig rutinen. Jag kanske måste byta klubb för att få göra det, men det ser jag inte som något misslyckande i så fall. Men de bästa förutsättningarna finns här i Sandviken, säger Berglönn.

Han syftar på de gemensamma träningar som målvakterna har tillsammans med målvaktstränaren Lars Reuterhäll två gånger i veckan.

– Jag lär mig jättemycket av det. Och Joel kommer med många bra tips, bland annat har han lärt mig hur jag ska stå när skotten kommer, att inte vara på väg framåt i det läget utan att stå still eller ha fart bakåt. Då är det lättare att rädda bollen.

Joel Othén har inget emot att dela med sig, trots att han vet vad reservmålvakterna är ute efter – hans egen plats i målet.

– Jag har varit där själv, men det är bara bra med konkurrens och det sporrar samtidigt mig själv att hela tiden bli bättre. De vill mycket och vi pushar varandra, säger Othén, som ser en klar skillnad mellan sig själv som 18-åring och Filip Berglönn.

– Jag var mycket mer aggressiv som ung, gick ut för hårt och blev bortspelad många gånger. Filip tycker jag är komplett som målvakt redan, fastän han är så ung. Och snabb och smidig, trots sin storlek.

Filip Berglönn har även en tvillingbror som spelar bandy i SAIK, och som också var med och tog guld i Norge. André Berglönn är libero, vilket passar Filip bra.

– Vi har lätt för att snacka ihop oss och han vet precis hur jag vill ha det som målvakt, och tvärtom.

Kvällens SAIK-match mot Vänersborg får han se framför teven, men Filip tror att SAIK fixar semifinalbiljetten redan nu, och inte i en femte match på torsdag.

– Sett till de två senaste matcherna så har det varit väldigt fokuserat. Vi har ett bättre lag än Vänersborg, de spelar mer på våra misstag.

Mer läsning

Annons