Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle IF har sparkat igång

Det är inte så att Jonas Lantto får sparken av sin nya chef...
Nej, det är bara Urban Hammar som äntligen kickar igång den nya säsongen.
– Det känns väldigt bra att få börja jobba igen, säger den ena av Gefle IF:s två tränare.

Annons

Det var ju mycket som var sig likt när GIF påbörjade arbetet inför den femte raka allsvenska säsongen. Daniel Bernhardsson var överlägsen i coopertestet, Hasse Berggren gjorde sin röst hörd när han missade en målchans och Pelle Olsson stod där han brukar.

Men...

Vi såg inte till Mathias Woxlin eller Thomas Hedlund som efter 14-15 år i klubben nu slutat. I stället var det nyförvärv som Omar Jawo, Emil Hedvall, Olof Mård och Hjalmar Öhagen som gjorde den första riktiga försäsongsträningen med GIF.

Och så fanns ju Urban Hammar på plats – den av GIF handplockade nya tränaren som tillsammans med Olsson ska träna och leda laget fortsättningsvis. Det är vad vi kallar en stor förändring.

Efter inhoppet som huvudtränare i Örebro SK för ett drygt år sedan var han riksinstruktör och anställd av svenska fotbollförbundet förra säsongen.

– Men jag har hela tiden vetat att jag är en klubbtränare och det förstärktes efter den här första dagen.

Nu delar han ansvaret med Pelle Olsson och det är en uppdelning som Hammar är övertygad om kommer att fungera.

– Jag är helt säker på att vi kommer att ha nytta av det här sättet att jobba på. Resurserna blir större och möjligheterna att jobba enskilt med spelarna och att specialinrikta träningen ökar förstås också, säger Hammar.

Den första dagen på jobbet var dock inte så spektakulär. På förmiddagen handlade det om det brukliga coopertest där tre kilometers löpning på tid väntade spelarna. Det brukar inte vara någon favoritsysselsättning – utom möjligen för Daniel Bernhardsson som ser ut att njuta när han rusar ifrån resten av gänget. Yannick Bapupa ska dock sägas hade ett bra tempo och kom in som god tvåa.

– En riktig genomkörare och killarna fick blåsa igenom kroppen ordentligt. Men jag tror alla tycker att det är skönt att komma igång och jag tycker det var bra fart rätt igenom, sa Hammar.

GIF hade lagt båda onsdagspassen i hallen i Andersberg. Den har begåvats med ett helt nytt konstgräs och Hammar var mycket nöjd med förutsättningarna.

– Det här nya underlaget är riktigt bra och vi kommer att hålla till här ett par gånger i veckan. Då gör det inte så mycket att det inte är fullstora mått. Perfekt också att gå in här när det är sex-sju minusgrader ute.

16 spelare fanns med under premiärdagen. Nyförvärvet Bernhard Nyström och Tomas Fernandez Gonzales var sjuka medan Jonathan Hellström har startat sin rehabilitering efter sin höftoperation. GIF-truppen känns ganska fulltalig då.

– Vi har plats för en spelare till – i så fall en försvarare eller mittfältare då det är där luckan finns. Men vi har ingen brådska utan ser oss omkring lite, säger Hammar.

Han bor permanent i Örebro men har en lägenhet i Gävle. Så kommer arrangemanget att se ut åtminstone det första året.

– Jag har bott i Örebro i 26 år nu och har verkat där hela tiden. Därför ska det bli intressant att vidga vyerna en aning och Gävle blir en perfekt station för det.

Först och främst väntar nu en månads träning innan matchandet sätter i gång. För Hammars del är nog premiären också speciell – då väntar nämligen ÖSK i Avesta.

026-15 93 84

Mer läsning

Annons