Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle IF har stigit i aktning

Förra året tippades Gefle IF sist – i år tolva.

– Det påverkar oss inte det minsta, säger tränaren Pelle Olsson.

Men han snackar hellre anfallsspel än försvarsspel den här gången.

Annons

Först: journalister och klubbrepresentanter hade stora problem att hantera de mentometrar som användes för omröstning under upptaktsträffen i går.

Siffrorna bör med andra ord tas med en nypa salt.

Men ändå – när allt summerades placerades GIF på tolfte plats.

– Förra året tippades vi dyngsist, men det var kanske inte så konstigt eftersom vi kvalat året innan, konstaterar luttrade Pelle Olsson.

Oftast har GIF tippats bland de sista – men inför den åttonde allsvenska säsongen i rad visar expertisen viss nåd.

Men det är ingen fara att det stiger GIF år huvudet.

– Vi har den insikten att vi behöver vara väldigt nära vår maxnivå i varje match för att kunna vinna. Alla motståndare i allsvenskan har sån spetskvalitet att dom straffar oss direkt annars, säger Olsson.

Men där det möjligen tidigare pratats mest om ”disciplin” och ”försvarsstyrka” har Gefles värvning av Johan Oremo möblerat om lite i förhandssnacket.

GIF har plötsligt både spets och bredd i anfallet.

Pelle Olssons tidigare kollega och mentor Stefan Lundin tror det kommer att göra stor skillnad.

– Jag tror GIF kommer att utvecklas ytterligare, men det gäller de flesta lag i serien. Men jag tror Oremo kommer att betyda mycket. Den långa svackan GIF fick förra säsongen kan säkert ha berott mycket på att lagets anfallare löper så mycket mer än alla andras. Nu kan man avlasta på ett annat sätt.

Olsson håller med:

– Dragan Kapcevic gjorde sex mål på sin ändå begränsade speltid och gjorde ett mycket bra jobb för oss. Men vi har en annan typ av alternativ att använda nu. Det kan göra att en svacka, för en sån brukar alla lag få, blir kortare.

GIF-anfallaren Mikael Dahlberg, som representerade spelartruppen i går, tycker också det ligger mycket i resonemanget.

– Man vill förstås alltid spela så mycket som möjligt om man känner sig fräsch. Men när man inte gör det kan det vara bra att få vila också. Det kan påverka ens självförtroende negativt om man inte är i form. Och med Oremo har vi möjlighet att rotera på ett annat sätt, säger han.

Uppe på intervjupodiet sa också Dahlberg att det inte alls är otänkbart att både han, Oremo och Jakob Orlov kommer att vara på planen samtidgt ibland.

– Vi har den möjligheten nu om vi skulle ligga under och behöva gå framåt mer, säger Pelle Olsson, som tänker mer framåt än bakåt inför premiären:

– När vi åker ner för premiären mot Malmö FF är det kanske inte främst försvarsspelet vi ska tänka på, utan istället ta vara på de möjligheter vi har i anfallsspelet.

Mer läsning

Annons