Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF-duon hoppas på guld

I morgon sitter två GIF-spelare bänkade framför tv-apparaten. Joachim Adukor och Zakaria Abdulai drömmer om Ghanas första guld sedan 1982 – och om att själva spela Afrikanska mästerskapen i framtiden.

– Chansen är stor, säger Abdulai.

Annons

Kvartsfinalen i söndags mellan Ghana och Tunisien gick till förlängning, när tunisiernas målvakt Aymen Mathlouthi oförklarligt tappade bollen efter att ha plockat ner ett inlägg. André Ayew tackade och tog emot, prickade enkelt in 2–1 i öppen bur och skickade Ghana till morgondagens semifinal mot Zambia.

I Gävle jublade Joachim Adukor och Zakaria Abdulai, ghananerna som båda anslöt till Gefle IF under fjolåret.

– Det var en väldigt spännande match. Och det är en del av spelet, de gjorde ett misstag och vi straffade dem för det, säger mittfältaren Abdulai, som väntas få ett större ansvar i Gefle IF nu när kompisen och landsmannen Yussif Chibsah försvunnit till Djurgården.

– Turneringen påminner om den förra i Angola (2010), när vi inte hade det så lätt men gick vidare till final, säger Joachim Adukor, mittfälts- och anfallstalangen som ännu väntar på sitt första framträdande i allsvenskan.

Ghana är historiskt sett en av de största fotbollsnationerna i Afrika – med totalt fyra guld i Afrikanska mästerskapen – men hade några tunga år under 2000-talet och missade till och med att kvala in vid ett tillfälle.

Nu har det uppenbarligen hänt något. Ni minns kanske succén i VM 2010, när Ghana överraskade alla genom att gå till kvartsfinal mot Uruguay – som förlorades efter ett makalöst drama. Asamoah Gyan blev syndabock när han brände en straff under övertidens sista spelminut, varpå Uruguay vann den efterföljande straffläggningen.

Adukor och Abdulai skakar frustrerat åt minnet, trots att det var Ghanas största – och enda – framgång i ett VM.

– Det var negativt just då och ett tag därefter, men jag tror att den händelsen motiverar Ghana att kriga ännu mer i nästa VM, säger Adukor.

• Varför är Ghana så bra nu?

– Vi har byggt upp laget under några år med duktiga ungdomar. Och så har vi mixen med lite äldre stjärnor som Michael Essien och Sulley Muntari. De har verkligen hjälpt till att utveckla fotbollen i Ghana, säger Abdulai.

Ghana är favorit i semifinalen mot uppstickarnationen Zambia, liksom Didier Drogbas Elfenbenskusten är mot Mali i den andra semin.

• Är det drömfinalen, Ghana mot Elfenbenskusten?

– Ja, det skulle vara en match som alla skulle älska att se. Det är två giganter, säger Abdulai.

Drömmen om att själv få dra på sig landslagströjan och representera Ghana i Afrikanska mästerskapen – eller kanske till och med VM – är i högsta grad levande. Trots att de båda befinner sig en bra bit utanför förbundskaptenens radar.

– Chansen finns, bara man jobbar hårt så, säger Adukor.

– Jag tror att det finns en stor chans. Tiden går och flera av de duktiga spelarna kommer att sluta och behöva ersättas. Det är bara upp till en själv att göra bra ifrån sig, säger Abdulai.

Mer läsning

Annons