Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF har inte råd att värva fler spelare

Gefle IF tvingas tacka nej till fler värvningar, exempelvis 19-årige talangen Jacob Eriksson.

Anledningen är en minskad spelarbudget – och att klubbens egna kapital nu är nere i runt 1,5 miljoner kronor.

Annons

Gefle IF har värvat Anders Wikström och för diskussioner med Daniel Bernhardsson och Mattias Hugosson. Om dessa två förlänger, vilket allt talar för, är truppen mer eller mindre spikad.

Några fler värvningar blir det alltså inte, om inte GIF av någon anledning skulle låna ut eller sälja någon av dem som sitter på kontrakt, alternativt drabbas av en långtidsskada.

Förklaringen är det ekonomiska läget. GIF drabbades bland annat hårt av vikande publiksiffror den gångna säsongen.

– Spelarbudgeten blir lite mindre än förra året. Vi har inte direkt en överdimensionerad kansliverksamhet, så det finns inte så många andra ställen vi kan spara på, säger ordföranden Leif Lindstrand.

– Det här är inget gnäll, utan ett faktum, och något jag måste förhålla mig till, säger tränaren och sportchefen Pelle Olsson som redan har talat om för Eric Larsson och Jonathan Hellström att de inte får stanna.

– Det blir en del tuffa och tråkiga beslut att fatta, säger Olsson, som menar att det någon gång måste märkas att GIF har mindre omsättning än konkurrenterna.

– Vi har varit åtta år i allsvenskan och av de sju klubbar som varit med under dessa år har vi omsatt minst. Kalmar som vi ligger närmast har omsatt 300 miljoner kronor mer under samma period. Malmö FF har omsatt en miljard mer. Förr eller senare måste sådant ge effekt, säger Olsson.

Det pekar åt att GIF får en trupp med 21 heltidsspelare, plus målvaktstalangen Oskar Larsson som har ett juniorkontrakt.

Mindre än förra säsongen, när GIF ett tag hade 24 spelare efter de sena värvningarna av William Lundin och Johan Oremo.

– Men vi behöver inte fler i det här skedet, slår Pelle Olsson fast.

Gefle IF vill ogärna ta mer av det egna kapitalet, som efter försäljningarna av exempelvis René Makondele och Johan Oremo var uppe i tio miljoner kronor, kanske mer. Efter att ha varit tvungna att använda pengarna till den löpande verksamheten är kapitalet nu nere i 1,5–2 miljoner kronor.

– Det är bra om vi har kvar det som en buffert, konstaterar Leif Lindstrand.

GIF har haft flera spelare på besök under hösten, bland andra AIK:s vänsterback/yttermittfältare Jacob Eriksson som varit utlånad till Karlstad BK i division 1.

En högintressant spelare som Pelle Olsson tvingats säga nej till.

– Ja, jag fick höra att de hade ekonomiska problem och att de inte kan göra något nu, säger Jacob Eriksson.

19-åringen med pojklandslagsmeriter kan bli aktuell ändå, om GIF exempelvis skulle låna ut Linus Malmborg. Men det får förstås inte dröja för länge, då rinner läget ut i sanden.

– Vi kan inte sitta och vänta och hoppas för länge, då kan andra alternativ försvinna för oss, säger Erikssons agent Stefan Pettersson.

Mer läsning

Annons