Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF inte nöjda – vill ha fler svar från kommunen

Politikernas svar blidkade inte Gefle IF.
Klubben vill fortfarande veta varför hallhyran är dyrare för fotbollslag än för hockeylag.
– Är det så att ishockeyn subventioneras, men säg det då, säger Dan Andersson, ungdomsansvarig i GIF.

Annons

Att hyra en timme i inomhushallen i Andersberg kostar 300 kronor för ungdomslagen. En timme i valfri hockeyhall kostar 120 kronor.

Orättvist, tycker Gefle IF, som vill ha ett svar från Lars-Göran Ståhl (s), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Vi har stött och blött det här i tio års tid – varför är det dyrare för oss? säger Dan Andersson.

Det är billigare att driva fotbollshallen, det visar siffror som Sporten bett kommunen att ta fram. Efter att intäkterna dragits av kostar hela Sörby IP – där inomhushallen ingår – 2,4 miljoner per år att driva. Valbo ishall kostar 3,1 miljoner.

Valbos ungdomslag behöver förresten inte betala någon hyra alls. I gengäld svarar föreningen för skötseln av ishallen under kvällar och helger.

Så vad handlar det om?

Subventionerar ni ishockeyn men inte fotbollen, Lars-Göran Ståhl?

– Jag är inte kapabel att svara på det, den kunskapen har inte jag. Men det är bland annat det här som ligger i vårt uppdrag att ta reda på när vi ska göra vårt idrottspolitiska program i höst, att se över taxorna, säger Ståhl.

– Vi måste se till att vår verksamhet går runt och då är taxorna ett av sätten att få in medel, fortsätter han.

Dan Andersson vill också bemöta ett uttalande från Ståhl där denne hoppades att GIF respekterar Samsyn Gästrikland, det vill säga den idrottsöverskridande överenskommelsen att exempelvis fotbollsspelare inte stoppas från att spela ishockey.

– Är det någon förening som respekterar det så är det ju vi, som till och med har det inskrivet i vårt policydokument. Vi uppmuntrar våra spelare att hålla på med andra idrotter, säger Andersson.

Debattens kärna, menar GIF:s ungdomsansvarige, är att fotbollen inte är en sommarsport och att det måste till anläggningar för att fylla det behov som finns.

Att fotbollen vill spela även på vintern, är det en ny fråga för er politiker?

– Det har i alla fall inte framförts till mig personligen tidigare, säger Lars-Göran Ståhl.

– När vi från Kultur & fritid bjöd in idrottsföreningar till en workshop i maj var det representanter från GIF och andra fotbollsföreningar, men den här frågan dök inte upp då.

Något som Dan Andersson inte håller med om.

– Frågon kom visst upp på en av de workshops som Lars-Göran Ståhl inte var med på.

Kan det vara så att det finns högre röster inom ishockeyn än inom fotbollen?

– Det är svårt att säga. Det kan vara så. Ishockeyn har traditionellt varit stor i den här stan medan fotbollen har legat längre ner i seriesystemet, det finns kanske också med i det här.

En tredje sak som kultur- och fritidsnämndens ordförande sade i gårdagens tidning retade upp GIF, att hockeyspelarna är mer aktiva.

– Konstig kommentar. Om vi hade haft bättre förutsättningar hade vi kunnat vara lika aktiva vi också, säger Dan Andersson.

Mer läsning

Annons